Svobodu nikdo nezaručí ...

"Svoboda není zaručena. Není zaručeno, že někde nevyleze nějaký blbec a někoho zase nezfamfrní, tak jako se to stalo nám," říká generálmajor v. v. Tomáš Sedláček, který za svobodu bojoval za 2. světové války, po roce 1948 ho komunisté ve vykonstruovaném procesu odsoudili na doživotí.

Jeho portrét spolu s dalšími osobnostmi z Prahy 6, se kterými měli možnost hovořit novináři z Post Bellum, naleznete od 25. února na výstavě v Písecké bráně.

Události února 1948 jsou všeobecně známé. Vidíme ale za "historickými" čísly konkrétní lidské osudy? Kdo připomíná toto výročí nesmí zapomenout na oběti dvou nehrůznějších totalit minulého století, na hrdiny, kteří stáli nacistické a komunistické totalitě v cestě. Právě proto úřad městské části Prahy 6 ve spolupráci se sdružením nezávislých novinářů Post Bellum, Ústavem pro studium totalitních režimů a Českým rozhlasem Rádiem Česko připravil k tomuto výročí výstavu s názvem "Osudy našich sousedů". Slavnostní zahájení se koná 25. února od 16.30 hod. v Písecké bráně. Výstava potrvá do 25. března.

Mikuláš Kroupa, jeden z autorů výstavy nahrává rozhovor s generálem Tomášem Sedláčkem.
Foto: Petr Koura