Neuvěřitelné příběhy našich sousedů ukazují totalitu

K šedesátému výročí únorového převratu v roce 1948 uspořádala radnice Prahy 6 unikátní výstavu s názvem „Osudy našich sousedů“, která mapuje životní příběhy občanů perzekuovaných během nacistické nebo komunistické totality.

Výstavu v Písecké bráně organizuje spolu se sdružením nezávislých novinářů Post Bellum. Její snahou je připomenout období komunistické totality prostřednictvím konkrétních lidských osudů.

„Svoboda není zaručena. Není zaručeno, že někde nevyleze nějaký blbec a někoho zase nezfamfrní, tak jako se to stalo nám,“ říká generálmajor Tomáš Sedláček, který za svobodu bojoval za 2. světové války a po roce 1948 ho komunisté ve vykonstruovaném procesu odsoudili na doživotí. Jeho portrét spolu s dalšími žijícími nebo nedávno zesnulými osobnostmi z Prahy 6 lze vidět na čtyřiadvaceti výstavních panelech v Písecké bráně až do 8. března.

Jiří Stránský (vlevo) s primátorem Bémem na vernisáži.

„Právě proto vznikla tato kolekce rozhovorů s lidmi z Prahy 6, kteří ač velmi rozdílných osudů, mají přeci jen něco společného. Každý z nich si nejenom pamatuje, nejenom se postavil nacistické či komunistické totalitě do cesty, ale především všichni jsou našimi sousedy. Všichni žili zde, v Praze 6. Všichni jsou či byli naší každodenní realitou. Potkat jsme je mohli kdekoliv a mnohokrát, až nyní se jejich osud stává také naším osudem a naší realitou,“ řekl při vernisáži starosta Tomáš Chalupa. Své příspěvky přednesli i další ze spolutvůrců výstavy, náměstek Ústavu pro studium totalitních režimů Miroslav Lehký, primátor Pavel Bém a na závěr Jiří Stránský, jehož medailon je také součástí výstavy. „Někdo říká, že měl zásadu Neohnu se! nebo Nekleknu! Naše rodinné heslo bylo: Tu radost jim neuděláme! Nikdy jim nedáme najevo, že nás ponižují,“ svěřil účastníkům vernisáže Jiří Stránský. „Lidé si často neuvědomují, že mezi námi dosud žijí lidé, kteří během minulého století za svobodu, které si dnes užíváme, bojovali, obětovali se, trpěli,“ vyzdvihl důležitost výstavy předseda sdružení nezávislých novinářů Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Výstava vyšla i ve sborníku doplněném o informace, které se do výstavních prostor nevešly. Radnice hodlá sborník dotisknout a zdarma ho rozdat žákům základních škol.