Šestý MTB maraton byl letos „pohodová akce“

Pražský zimní maratón na horských kolech, který odstartoval začátkem února v Dejvicích, přinesl řadu rekordů. Mohlo za to zřejmě veskrze jarní počasí, které ovlivnilo dosud největší účast. Na startu se sešlo 254 závodníků, kteří vsadili na to, že výjimečně nebude závod bojem o přežití. Tušil to i vítěz letošního šestého ročníku Thomas Nicke, který proletěl trasou v novém traťovém rekordu.

Když se před dvěma lety se jel maraton na ledu, málokdo se po celou dobu udržel v sedle. Vloni zase závodníci klouzali většinu trasy blátem a za řidítky nebylo pod nánosem bláta poznat jednoho od druhého. Letos byly podmínky takřka ideální a závod proměnily v pohodovou a příjemnou akci. „Docela bych si přál, abychom měli nejméně takové počasí i na podzimní Pražské padesátce,“ podotkl ředitel závodu Pavel Landa. Za nejpříjemnější hodnotil, že úplně poprvé nemuseli ani jednou zasahovat zdravotníci. „Ani k těm nejmenším odřeninám. To je zcela výjimečné,“ řekl Landa.

Thomas Nick ze SRN si zopakoval loňské vítězství až po cílovém boji s Martinem Horákem z Hradce a Milanem Špolcem z Prahy 6. Čas si vylepšil o více jak tři a půl minuty. Rekord na 38 kilometrové trati závodu z Dejvic na Okoř a zpět je od této zimy 1 hodina 23 minut a 16 vteřin. „Závod byl strašně rychlý a tvrdý. Bláto mám raději,“ tvrdil přesto v cíli rodák ze Zhořelce. Ženám, kterých se do pedálů opřely celkem dvě desítky, vévodila Ivana Loubková (1:37:54) ze Cvikova před Dagmar Svěrákovou a Barbarou Hanušovou. Věkový rozdíl mezi nejmladším a „nejzkušenějším“ závodníkem na startu byl 51 let.

Mezi cyklisty se na start postavil i nejúspěšnější český paralympionik Jiří Ježek, který s protézou na noze sklízí úspěchy v dráhové cyklistice. „Trať byla suchá, tvrdá, to je pro mě jako silničáře ideální,“ pochvaloval si paralympijský vítěz, který nakonec cílovou páskou projel na 13. místě. Ježek byl jedním z odvážlivců, kteří už v únoru poprvé navlékli kraťasy.

„Bylo docela teplo, závod byl takový delší cyklokros,“ uznal cyklista s podkolenní amputací. „Nezdá se to, ale kolem Prahy jsou docela kopce, pořád nahoru dolů. Maraton jsem bral jako intenzivní trénink,“ řekl Ježek.

Dalším závodem, který společnost Mohila v Praze 6 zorganizuje, bude Dětská pražská padesátka. Ta si již loni našla své místo na plochodrážním stadionu „Na Markétě“, kde se pojede 17. května.