Školky nabídnou letos o šedesát míst více

Začátkem dubna začínají mateřské školy v Praze 6 přijímat přihlášky nově se hlásících dětí. Oproti loňskému roku budou schopné přijmout o 60 dětí více, a to díky nově zřízeným oddělením ve třech zařízeních – Na Hanspaulce, Na Petřinách a v MŠ Parléřova.

1. a 2. dubna si rodiče mohou vyzvedávat přihlášky pro přijetí v jednotlivých školkách, případně jsou ke stažení na jejich webových stránkách. Žádosti se odevzdávají o týden později 8. a 9. dubna, přičemž musí zákonný zástupce dítěte předložit průkaz totožnosti a rodný list dítěte. Výběr školky by měli rodiče dobře zvážit, protože rámci šesté městské části lze žádat o přijetí jen do jedné mateřské školy.

Třídy pro předškoláky

V mateřských školách v Praze 6 je v letošním školním roce k dispozici 2 156 míst. Téměř devět set dětí by mělo odejít do prvních tříd. „Musíme ovšem předpokládat, že někteří dostanou odklad,“ podotýká vedoucí odboru školství a bývalý radní pro školství Jan Holický.

Již nyní však můžeme připočíst o 60 míst více, a to především pro předškoláky. „Mateřská školka Kohoutek na Hanspaulce a Bubeníčkova na Petřinách otevřou v září nová oddělení v budovách sousedních základních škol. Projekt jsme nazvali ‚Hrajeme si na školu‘ a je určen pro předškolní děti,“ vysvětluje Holický. Děti z Kohoutku by měly mít třídu ve škole Hanspaulka. „Budeme mít k dispozici speciální upravenou místnost, jídlo dětem budeme dovážet ze školní jídelny stejně jako do naší školky. Uvažuje se i o vytvoření minihřiště přímo v areálu školy, jinak odpoledne budou trávit na našem hřišti,“ sdělila ředitelka Světluše Pimperová. V novém oddělení bude 25 dětí.

Školka Bubeníčkova bude mít nové odloučené oddělení pro 21 dětí v ZŠ Petřiny-jih v bývalé družině. „O prázdninách ještě upravíme interiér. Oddělení bude fungovat zcela samostatně, jídlo se bude vozit pravděpodobně ze školní jídelny,“ uvedla ředitelka školky Jana Kučerová.

O patnáct dětí více může už nyní přijímat MŠ Parléřova. O prázdninách zde dojde ke kompletní rekonstrukci budovy, díky které se zvýší i kapacita školky o jedno oddělení.

V Liboci stále není hotovo

Již v letošním školním roce se zvedl počet míst ve školkách díky opravám budov, které financovala radnice. Zatímco ve waldorfské školce na Petřinách mohli ještě před Vánoci oslavit dokončení rekonstrukce, školka Sbíhavá v Liboci vypadá jako staveniště. „Práce začaly v červenci a dokončeny měly být v říjnu. Školka je v provozu, ale stále není vše hotovo. Například na zahradě se ještě vůbec nepracovalo,“ sdělil radní Jan Holický s tím, že fasáda i vnitřní práce byly odevzdány s mnohatýdenním zpožděním. „Rada proto v únoru rozhodla, že odstoupí od smlouvy s firmou Kruh, která byla dodavatelem stavby na základě výsledku výběrového řízení. Městská část zahájí soudní vymáhání poměrně vysoké smluvní pokuty, kterou si firma sama stanovila,“ vysvětlil. Na dokončení stavebních úprav vybere rada městské části jiného dodavatele.

Ředitelka školky Helena Petříčková nicméně potvrdila, že v prosinci byla dokončena nová třída pro 12 dětí vytvořená z původní ubytovny. „Bylo to náročné, protože navýšený počet jsme měli už od září,“ podotkla. Od listopadu se již vaří v nové kuchyni. Jen na neuklizené a rozkopané zahradě to pořád vypadá jako za „totáče“, píše se na webových stránkách školky.

V MŠ Sbíhavá již mají novou třídu. Vznikla díky kompletní rekonstrukci školky.