Slovo starostyTomáše Chalupy pro Šestku

Praha 7 zavedla parkovací zóny. Přijali jste nějaká konkrétní opatření v souvislosti s tím, že jde o sousední městskou část? Radnice Prahy 6 poměrně často využívá nástroje výzkumu veřejného mínění pro svá další rozhodování. Připravujete další témata kromě parkování? Od začátku roku proběhly již dvě akce věnující se tématu, které je pro letošní rok příznačné – výročí událostí z let, která končila číslicí osm. Má radnice další překvapení?

Praha 7 zavedla parkovací zóny. Přijali jste nějaká konkrétní opatření v souvislosti s tím, že jde o sousední městskou část?

Nedomníváme se, že by ze dne na den lidé přestali v Praze 7 parkovat a všechna svá auta nechávali na území Prahy 6. V Praze 7 je tento systém na úplném začátku a potřebuje doladit celou řadu věcí. Rozhodně po tuto dobu nebudeme spát a čas využijeme právě k realizaci výzkumu, aby naši občané měli možnost říci své k otázce zavádění zón v Praze 6, ale třeba i právě k možným opatřením v souvislosti se situací, kdy u nás zatím zóny nejsou a u sousedů už ano.

Radnice Prahy 6 poměrně často využívá nástroje výzkumu veřejného mínění pro svá další rozhodování. Připravujete další témata kromě parkování?

Myslíme si, že nelze brát výsledky průzkumu za naprosto dogmatické, nicméně nelze je ani podceňovat. A lidé mají mít možnost promlouvat do opatření, která s nimi souvisí. Další témata nebudou už takového rozsahu jako výzkum parkování. Nejbližší další diskuse s lidmi prostřednictvím ankety bude například nad tím, jaký režim nastolit v areálu Ladronka. Podle toho pak také upravíme návštěvní řád. Připravujeme ale i diskusi nad městským mobiliářem, konkrétně podobou laviček a další.

Od začátku roku proběhly již dvě akce věnující se tématu, které je pro letošní rok příznačné – výročí událostí z let, která končila číslicí osm. Má radnice další překvapení?

Připomínat různá výročí Československé i České republiky, která navíc, a pro naší historii tak typicky, se často udály v letech s osmičkou na konci, budeme celý letošní rok. Proto také pouze na tento rok vznikla ad hoc komise, která právě na přípravách podobných akcí, jako byl filmový festival Magických osm nebo výstava Osudy našich sousedů, pracuje. V těchto chvílích dokončujeme celoroční kampaň „Osudové osmičky“, která připomene jednotlivé významné roky a události s nimi spojené. Vzhledem k úspěšné spolupráci se sdružením nezávislých novinářů Post Bellum při výstavě Osudy našich sousedů uvažujeme o další aktivitě v souvislosti se srpnem 1968. Ale podrobnosti bude ještě zpracovávat zmíněná komise.