Ulice dostanou „vysvětlivky“

Ulice v Praze 6 by mohly dostat „vysvětlivky“. Alespoň tak by se daly nazvat doplňkové cedule u názvů ulic, které nesou něčí jméno. V Praze 6 jich je něco přes dvě stě. Obyvatelé i návštěvníci ulic by se tak snadno dozvěděli něco o osobnostech, jejichž jmény se ulice honosí.

Například, že V. P. Čkalov byl sovětský letec, který přeletěl severní pól, ví možná málokdo. Nebo že jméno ulice Na Bateriích je spojeno s historickou událostí ostřelování Prahy pruskými vojsky. Někdy však není čím se chlubit. Například řada ulic na Petřinách nese jména po zakladatelích komunistické strany. „Volavka, Bouček, Chaloupecký a další, to jsou jména lidí spojených s komunistickou stranou,“ říká tiskový mluvčí radnice Martin Šalek a dodává: „Janouškova ulice je pojmenována po vlastizrádci,“ dodává. „Málokdo z občanů ví, po kom se jejich ulice jmenuje,“ zdůvodňuje záměr radnice Prahy 6.

Měnit jména ulic však městská část kvůli administrativním komplikacím nechce a takto by se mohla elegantně vyrovnat s názvy, které jsou pozůstalostí komunistického režimu. Díky vysvětlivkám by nedocházelo k mylným domněnkám, že například Brunclíkova ulice má něco společného s hrdinou Bruncvíkem, jehož socha stojí u Karlova mostu. „Stanislav Brunclík byl redaktor Rudého práva a instruktor ÚV KSČ,“ říká vedoucí odboru územního rozvoje Bohumil Beránek, který se názvy ulic zabývá.

Nápad radnice se nelíbí komunistickým zastupitelům. „Mohu jenom z další zkušenosti z poslední doby dovozovat, že ty závěry, které tam budou napsány, budou neobjektivní, “ řekl v reportáži pro Českou televizi zastupitel Ivan Hrůza. Bohumil Beránek však nesouhlasí. Vysvětlivky ke jménům by měly vycházet z Pražského uličníku renomovaných autorů Lašťovky a Ledvinky. Dvoudílná unikátní encyklopedie vyšla v roce 1997 s 98 ve spolupráci s Archivem hlavního města.

K umístění některých cedulí bude muset radnice získat souhlas majitelů domů. Další otázkou je financování projektu. „Rádi bychom pro něj našli sponzory,“ řekl tiskový mluvčí Šalek. Cedule by se pak na domech mohly objevit už příští rok.

K nápadu šestkové radnice se chce připojit i Praha 8, která podobnou akci také připravuje. Informační tabulky u názvů ulic jsou například k vidění v Itálii nebo v Rakousku.