V Dejvicích se ochutnávaly a vařily vybrané lahůdky

V únoru se hotel Crowne Plaza Prague stal místem utkání nejlepších kuchařů z celé České republiky. Soutěžní klání bylo přístupné široké veřejnosti a po celý den byl pro všechny příchozí připraven bohatý doprovodný program včetně rekordu o nejdelší sýrovou roládu.

Aby soutěžící nebyli rušeni a aby zároveň měli všichni možnost nahlédnout „pod pokličku“ kuchařského umění, byl v kongresové hale hotelu zajištěn přímý přenos z hotelové kuchyně. Český kulinářský rekord vyrobila Střední škola hotelnictví a gastronomie Hotelu International. Pět žáků z prvního ročníku pod vedením lektorky Jany Andělové připravovalo roládu o délce 10,92 m a průměru 6 cm více než 4 hodiny. Délkou rolády splnili podmínku pro zapsání do České knihy rekordů.

Kdo má rád historii, toho potěšila výstava historických unikátů z české gastronomie. Kromě dobových fotografií a kuchyňského náčiní měli návštěvníci možnost nahlédnout do unikátních jídelních lístků a menu karet, kuchařských kronik a jiných písemností z archivu kuchařského muzea v Klánovicích.

Přehlídka umění těch nejlepších kuchařů u mnohých vzbudila chuť na něco opravdu dobrého, proto byl pro návštěvníky připraven tzv. minifood festival „Všechny chuti světa aneb svět na talíři“. I návštěvníci mohli předvést své kulinářské schopnosti. Nejlepší čeští cukráři bratři Krotové vyhlásili soutěž o nejlepší pohár a odměnou bylo nekonečné množství zmrzliny od Algidy.

Den provoněný lahůdkami zakončilo vyhlášení výsledků soutěže Kuchař roku 2007-2008. Stal se jím Jan Horký, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental Praha, který bude Českou republiku příští rok reprezentovat v evropském kole soutěže Global Chefs Challenge společně s vítězem juniorské kategorie, Janem Součkem z restaurace Červená tabulka, který bude Horkému asistovat. Kuchaři museli prokázat řadu dovedností, nejdůležitějším kritériem byla ale samozřejmě chuť a estetika připravených pokrmů.

Hotel Crown Plaza nabídl v rámci soutěžě lahůdky světové kuchyně.