Vandalové devastují zastávky na Petřinách

Zatímco lidé v Liboci se zatím marně domáhají nového přístřešku na autobusové zastávce v Drnovské ulici, na Vypichu a na Petřinách si jich pro změnu neváží. V zastávce Nad Markétou byla postavena nová čekárna, kterou vzápětí vytloukli vandalové.

Začátkem února vandalové vytloukli skleněné stěny nyní již znovu opravených čekáren společnosti JCDecaux na Vypichu a v Bělohorské a Ankarské ulici. Zastávku Nad Markétou nechala opravit předloni městská část za třicet tisíc korun, vše bylo záhy zničeno, vybitý laminát byl proto nahrazen ocelovými plechy za bezmála 20 tisíc korun. I ty zmizely a zbyla jen kovová kostra se střechou. Zde alespoň povalili zastávkový sloupek. Za tři týdny se situace opakovala znovu, zdemolován byl přístřešek v zastávce Ankarská.

Místní lidé, kteří znají situaci na Petřinách, se domnívají, že vandaly jsou hosté nedaleké restaurace Na Hvězdě, kteří pod vlivem alkoholu po zavírací době ničí městský mobiliář. „Devastace těchto čekáren se děje vždy v sobotu v noci a souvisí s uzavírací dobou v restauraci Na Hvězdě,“ domnívá se paní Svatava Demartini z Petřin.

Problémem se začaly zabývat i zastupitelské komise bezpečnosti a dopravy. Navrhují, aby se prostor častěji sledoval bezpečnostní kamerou, která je instalována na Vypichu. Radnice zároveň požádala o pomoc i městkou policii a státní polici, aby se v dané době zaměřila na oblast na Petřinách. Vyzývá také obyvatele Petřin, aby v případě, že budou svědky obdobných výtržností, ihned volali na linku 158 nebo 156.