Díky prodeji pozemků v Břevnově bude opraven park a potok

Na březnovém jednání schválili zastupitelé prodej obecních pozemků při Radimově ulici poblíž parku na Kajetánce v Břevnově. Nový majitel pozemků, který vyšel vítězně z výběrového řízení, hodlá v místě postavit bytové domy. Zároveň se zavázal obnovit okolní park.

Prodej předčil všechna očekávání a do obecní pokladny přibude 70 milionů korun. "Čekali jsme zhruba polovinu," přiznal místostarosta Jiří Fárek. Kupující, společnost Geosan Kappa navíc do oprav okolního území vloží 18 milionů korun. "Současný stav těchto míst je velmi neutěšený, území dlouho volá po revitalizaci," vysvětluje místostarosta Fárek. To byl také jeden z důvodů, proč neuspěl uchazeč s nabídkou vyšší kupní ceny (100 milionů korun). "Neuvedl žádné vedlejší investice, navíc by se zastavěnost podle nás pohybovala nad únosnou kapacitou," dodal Fárek. Společnost Geosan Kappa se zavázala oživit okolní zeleň, obnovit přírodní řečiště potoka, vybudovat v parku malé dětské hřiště, opravit špitální kapli a zpřístupnit ji veřejnosti. Po rehabilitaci území parku vrátí bezúplatným převodem zpět do majetku městské části.

Na té části pozemků, kde to umožňuje územní plán, hodlá nový majitel realizovat šestipodlažní bytový projekt. Nová zástavba bude sousedit s obecním domem, tzv. břevnovským mrakodrapem, který si městská část již dříve ponechala ve svém majetku. S budoucí stavbou by se tak měla vyřešit i jeho fasáda a zateplení.

Na prodávaných pozemcích se nachází také sběrný dvůr Radimova, který tak časem bude muset ukončit provoz. "Snažíme se pro sběrný dvůr najít jiné vhodné místo, do konce září by však měl fungovat v normální režimu," uvedla vedoucí odboru životního prostředí Charvátová a dodala, že provoz sběrného dvora je hrazen z rozpočtu městské části.