Internetová diskuze nebude anonymní

Volná internetová diskuze na radničních internetových stránkách (www.praha6.cz/forum) bude mít nový režim. Každý návštěvník, který bude chtít vložit svůj příspěvek, se bude muset zaregistrovat. Při registraci bude nutné uvést pravé jméno, adresu a skutečnou emailovou adresu, na kterou zpětně obdrží heslo pro vstup do diskuze.

"Někteří uživatelé si diskuze na oficiálním internetovém serveru Prahy 6 pletli s místem pro sdělování svých postojů, které jsou nejenom v rozporu s dobrými mravy, ale hraničí s rasistickými a xenofobními názory," vysvětluje krok radnice tiskový mluvčí Martin Šalek. Zároveň popírá, že by radnice chtěla příspěvky cenzurovat. "Provozovatelé serverů se pouze tímto způsobem sami chrání před sankcemi. Za zveřejněné informace totiž nesou zodpovědnost. Pokud by provozovatel serveru nepodnikl potřebné kroky k odstranění případného protiprávního jednání, nesl by sám veškeré sankční následky," říká Šalek.

Radnice má podle něj zájem, aby diskusní fórum sloužilo k výměně názorů a zkušeností a debatách o problémech. "Taková diskuze ale musí mít určitou úroveň, nesmí být zaneřáděna urážkami. Proto jsme sáhli k tomuto omezení. Doufáme totiž, že když příspěvky nebudou zcela anonymní, budou mít i ti největší hulváti a rasisti zábrany," dodává. Pokud by registrovaný uživatel nadále porušoval pravidla, správce diskuze má možnost jeho příspěvky odstranit, případně zabránit mu v přístupu do diskuzí. "Věříme, že rozumní čtenáři, kterých je naprostá většina, náš krok pochopí," doufá tiskový mluvčí. Původní diskuse před zavedením registrace bude přístupná v archívní verzi, ale již nebude aktivní.