Knihovny v Praze 6 zažily iNOC

Desítky lidí přilákal na různá místa Prahy 6 první ročník akce nazvané i-NOC, která se uskutečnila poslední březnový pátek. Ve svém novém projektu připravila městská část návštěvníkům dvanáctihodinový maratón plný literatury a čtení, autogramiád a diskusí o knihách.

"Chceme ukázat, že knihovny jsou žívá místa, kde lze zažít skvělé věci," uvedl starosta Tomáš Chalupa. Radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová dodala, že městská část takto plní svůj slib připravit každý rok několik nových akcí pro veřejnost.

Akce iNOC začala čtením pohádek jak v břevnovské, tak dejvické pobočce. Děti a jejich rodiče bavili Iva Hüttnerová a Jiří Bílý, stejně tak Václav Vydra a Daniel Rous.

Na pobočce městské knihovny v Břevnově pak přihlížely dvě desítky diváků vystoupení studentů spolku Um z Gymnázia Nad Alejí. Tři kluci inspirovaní romantismem a starými texty předvedli své hry Krakonoš umělcem, Poklad nebo Seriál. O nic hůře na tom nebyla dejvická pobočka. "Na prezentaci rukopisu budoucí knihy o boji o Dejvické nádraží jsme tu měli plno," řekla knihovnice Jana Kulišová.

Do iNOCi se kromě knihoven zapojily i internetové kavárny, v jedné z nich probíhal online rozhovor s Miss internet Nikol Moravcovou.

Akci podpořil také spisovatel, dramatik a bývalý předseda českého PEN klubu Jiří Stránský, který popřel teorii, že internet zničí knihy. "Naopak, znám řadu lidí, kteří se dostali ke knihám přes internet. Navíc jsou chvíle, kdy toužíme knihu svírat v ruce, a to se nedá internetem nahradit," uvedl Stránský s tím, že v Čechách se knihy kupují více než kdekoliv v Evropě.

Dejvická pobočka městské knihovny nabídla také diskusi na téma média a informace, do níž zasedli starosta Tomáš Chalupa, ředitel Městské knihovny Tomáš Řehák, novinář a spisovatel Martin Fendrych, astrolog Petr Messany, spisovatel Antonín Benčík a spisovatelka Irena Obermanová.

Velký zájem byl o čtení Zory Jandové a jejích hostů včetně promítání v Písecké bráně v rámci světového dne Downova syndromu. Návštěvníci v Písecké bráně pak mohli vidět a slyšet povídání se spisovatelkou Irenou Obermanovou a také extravagantní přehlídku s šaty tématicky vyrobenými z novin a časopisů a účesy v podání jednoho z pěti nejlepších kadeřníků Evropy, Petra Čížka.

Hosté Zory Jandové, děti s Downovým syndromem vystoupily na podiu, Zora Jandová předčítala pohádky ze své knihy.

Těsně nad ránem si pak starosta Tomáš Chalupa u kávy povídal s těmi, kteří přijali pozvání na snídani. V dejvické pobočce městské knihovny na něj čekalo pět ranních ptáčat.

Možnost zaregistrovat se zdarma na letošní rok v obou knihovnách během informační noci využilo pětadvacet čtenářů.