Popmuseum připomíná čtvrt století "nové vlny se starým obsahem"

Popmuseum v kulturním centru Kaštan představilo svoji první letošní výstavu s názvem "Nová vlna se starým obsahem". Vernisáž výstavy o rockové generaci počátku 80. let odstartoval koncert skupiny Jasná páka s Davidem Kollerem jako hostem.

Mezi všemi osmičkovými výročími, kterých je tento rok plný, připomíná výstava Popmusea jedno půlkulaté. Název odkazuje na nechvalně proslulý publicistický výtvor komunistického týdeníku Tribuna z března 1983, který odstartoval pogrom na tzv. novou vlnu českého rocku.

Výstava je věnována skupinám, které v té době působily a musely se s nevybíravým útokem vyrovnávat. Věnuje také pozornost širším kulturním a společenským dobovým souvislostem. "Aféra kolem Nové vlny se starým obsahem vyvolala jeden z největších střetů české neoficiální hudby s mocenskými strukturami socialistického Československa. Byla jedním z posledních pokusů stranických orgánů jednat s nepohodlnými hudebníky z pozice síly, byla úderem, který se nakonec jeho osnovatelům poněkud vymkl z rukou," říká manažer Popmusea Aleš Opekar. To ale podle něj není jediný důvod, proč si českou novou vlnu (se starým obsahem i bez) připomínat. Nová vlna zároveň vstoupila do života české společnosti jako inovovaný hudební styl a extravagantní společenský proud, který ovlivnil a ovlivnil českou rockovou scénu své doby.

Výstavu o zásazích komunistických úřadů proti českým kapelám lze v Kaštanu zhlédnout do konce června. Otevřeno je od středy do neděle od 16 do 20 hod., další informace jsou na www.popmuseum.cz.