DD vystaví plakáty a fotografie z představení, Ondříček bude poprvé režírovat divadlo

K výročí svého patnáctiletého působení pořádá Dejvické divadlo výstavu v Písecké bráně, která nejen připomíná tvorbu divadla, ale zároveň je poctou dvěma osobnostem, jejichž práce divadlo ovlivnily. S životem divadla se návštěvníci výstavy seznámí prostřednictvím fotografií a divadelních plakátů.

"Nejedná se o historické mapování uplynulých let, ale o průřez tvorbou dvou významných osobností spjatých s Dejvickým divadlem, a to výtvarnice Tanii Stránské a fotografa Hynka Glose," říká ředitelka divadla Eva Měřičková. Tania Stránská od založení divadla vytváří jeho výtvarný obraz, a» už se jedná o divadelní interiér nebo propagační tvorbu. Hynek Glos, jehož dílo zaznamenalo i několik významných profesionálních uznání, je v posledních letech "dvorním" fotografem divadla. Výstava pro veřejnost bude zahájena vernisáží 6. května v 17 hodin. Moderovat ji budou Jaroslav Plesl a Simona Babčáková, během podvečera vystoupí někteří členové uměleckého souboru. Na závěr budou mít návštěvníci možnost zhlédnout dokument Ondřeje Kepky Den v DD. Tento film je součástí multimediálního nosiče DD ­ 07, který divadlo vydalo právě k patnáctiletému výročí založení a bude k prodeji na výstavě. Výstava je podpořena grantem městské části a potrvá do 25. května.

Hon na vraha

Na konci května Dejvické divadlo představí premiéru nové hry s názvem Třicet devět stupňů od Patricka Barlowa. Předlohou této britské komedie se stal stejnojmenný film Alfreda Hitchcocka z roku 1935. Režisérem inscenace je David Ondříček, pro něhož je to vůbec první divadelní režie. Hra v Dejvickém vychází nejen z divadelního textu, který jeho autor napsal pro čtyři postavy, ale také se inspiruje Hitchcockovým filmovým zpracováním původního špionážního románu Johna Buchana z roku 1915. V jeho bytě hlavního hrdiny Richarda Hannaye je zavražděna neznámá agentka a on se stane hlavním podezřelým. Začíná hon na zločince, během něhož se Hannay snaží nejen uprchnout, ale především nalézt a usvědčit pravé viníky. V hlavní roli se představí Jaroslav Plesl, dále hrají Simona Babčáková, Václav Neužil a David Novotný.

Výjimečný Oblomov

Dubnová 179. repríza hry Oblomov byla výjimečná, a to hned ze dvou důvodů. V inscenaci totiž poprvé hrála roli Olgy Sergejevny Iljinské Martha Issová místo Lenky Krobotové, která se připravuje na mateřské povinnosti. Zároveň byl na tomto představení přivítán jeho dvacetitisící návštěvník. Stal se jím pan Marek Černý.