Náměstí má bronzové koně a hledá jméno

Náměstíčko u ulic Wuchterlova Kafkova už má své bronzové koně. Jejich slavnostním odhalením byla ukončena proměna nevzhledného prostoru sloužícího jako parkoviště. Náměstí se zároveň stalo prvním v Praze 6, které má fontánky. Ty začaly tryskat vodu.

"Sochy a fontány do města patří," řekla starosta Tomáš Chalupa při slavnostním odhalení. Připomenul, že z osmadvaceti soch v Praze 6 jich bylo šestnáct postaveno po roce 1989. "Umění má být součástí města. A je lepší, když je to umění bez ideologie, takové, které přežije v různých režimech," dodal.

Bronzové sousoší od sochaře Michala Gabriela, který se svým návrhem na dotvoření náměstí zvítězil v soutěži vypsané radnicí, odhalili tři kmotři. Stali se jimi modelky Lucie Váchová a Martina Dvořáková, která je zároveň profesionální jezdkyní parkúru, a paralympionik Jiří Ježek. "Mezi lidmi od koní se přeje: Ať vám koně jdou. Já těmto koním přeji, ať naopak nikam nejdou, ale ať tu dlouho zůstanou," popřál hendikepovaný cyklista Ježek. Obě krásky pak přály bronzovým koním co nejméně vandalů a sprejerů. A takové přání je bohužel na místě. Od listopadu, kdy bylo náměstí dostavěno, stačili vandalové zohýbat vodní trysky a rozkrást dřevěné lávky položené přes bazénky. Vše se stihlo včas opravit, náměstí také dostane provozní řád. V něm bude uvedeno, že sochy nejsou jen obdivování, ale i na hraní. "Šplhání a lezení po sochách je dovoleno, ovšem pouze na vlastní nebezpečí," upozornil starosta.

Ten zároveň vyzval obyvatele, aby se podíleli na hledání jména pro nové náměstí mezi ulicemi: "Své návrhy mohou lidé telefonovat na radnici nebo posílat poštou nebo na mailovou adresu namesti@praha6.cz . První návrhy na pojmenování padly už při slavnostním odhalení a zněly například U Tří koní nebo Bronzové náměstí.

Náměstí Wuchterlova-Kafkova vznikalo během loňského roku. Pod ním jsou podzemní garáže se 116 garážovými stáními, která jsou půl roku od jejich uvedení do provozu zcela obsazena. Veškerou výstavbu financovala městská část.


Kmotra prvního koně Martina Dvořáková je parkurovou jezdkyní.


Bronzové koně na místo instaloval jeřáb s 50 m ramenem.