Obyvatelé Červeného vrchu se strachují o prodejnu

Více než dva roky se šíří po sídlišti Červený Vrch nepotvrzené zprávy o tom, že se z objektu při Evropské ulici, ve kterém má provozovnu prodejna Billa a další obchody, má stát údajně hotel.

Lidé se obávají, že přijdou o takřka jedinou možnost nakupování v okolí. Osud prodejny byl proto jedním z hlavních témat dubnového setkání radních s občany. Ani představitelé radnice nevnesli do věci úplně jasno. "Jde o soukromý majetek. Městská část nevlastní ani objekt, ani pozemky, na kterých komplex stojí, proto o nich nemůže nijak rozhodovat," vysvětlil starosta Tomáš Chalupa. Ubezpečil však občany, že o případné stavbě hotelu a rušení prodejny městská část nemá žádné zprávy. "Nikde na radnici, ani na odboru výstavby, ani v komisích se neprojednával takový projekt. Vlastník objektu žádný projekt nebo záměr radnici nepředložil," sdělil starosta. Podle něj jsou zprávy o výstavbě hotelu jenom "testovacími balónky" vlastníka. Přestože městská část nemá příliš zákonných možností, jak budoucnost komplexu s prodejnami ovlivnit, starosta Chalupa slíbil, že "obec nebude podporovat projekt, který by vedl k tomu, že by na Červeném Vrchu nebyla zachována základní obchodní sí»." V této souvislosti pak zmínil budoucí komplex na Bořislavce, který plánuje postavit švédská společnost Ikano (odnož spol. Ikea). Proti projektu bývalého majitele pozemku bude nový komplex menší a přívětivější k okolí. Jeho součástí nebudou byty, ale pouze kanceláře a obchodní plochy.

Lidé se na setkání s radními také dozvěděli, že ještě v letos bude zahájena rekonstrukce vokovického náměstíčka V Středu, která se postupně rozšíří do okolních ulic. Obyvatelé Červeného vrchu se domáhali podobné revitalizace sídliště, jaká se probíhá na Dědině. "Projekt se připravuje, ale sídliště je velmi komplikované. V současné době jsme jej vrátili architektům k přepracování," uvedl starosta.