Petynka otevírá v květnu. Přestavba se zatím

Velkolepé plány, které měly Petynku proměnit ve sportovně rekreační a rehabilitační areál s celoročním provozem, vzaly prozatím za své. Společnost Naravni park Terme 3000 od projektu ustoupila. Petynku budou v letošní sezoně návštěvníci využívat tak jako předešlé roky.

Hala s krytým bazénem, tobogány, skluzavky, vířivky, ale i fitness centrum, termální bazén a rehabilitační provozy, to vše mělo podle plánů Terme 3000 vyrůst na Petynce během čtyř let. Pětiletý pronájem celého areálu slovinské společnosti schválili v září loňského roku zastupitelé, platit měl od letošního ledna. Zastupitelé souhlasili i s následným prodejem. Terme 3000, která by dostavbu areálu financovala, si posléze mohla stávající nemovitosti areálu odkoupit za 110 milionů korun. Počátkem dubna však jednání definitivně zkrachovala.

Přestože Slovinci nabídli zajímavý projekt, který se shodoval s představami Prahy 6, a obě strany se již v září dohodly na konečném znění smluv, stavět se nakonec nebude. "Z opakovaných jednání vyplynulo, že o návrhu smluv do té doby vůbec nebyla informována mateřská společnost zájemce. Ta pak začala uplatňovat další požadavky, pro městskou část zcela nepřijatelné," vysvětluje místostarosta Jiří Fárek. Slovinská společnost tlačila na urychlený prodej pozemků bez vazby na dostavbu areálu. Městská část by tak přišla o záruky, že areál bude dostavěn. "Přestože se společnost jevila jako solidní partner, její zástupci opakovaně rušili sjednané schůzky a nakonec jednání sami ukončili," popisuje Alois Novák, ředitel společnosti Sneo, která jednání se slovinskou stranou vedla.

Společnost Sneo, kterou vlastní Městská část Praha 6, je vlastníkem areálu a zároveň i provozovatelem koupaliště. Tím bude i v letošním roce. Ponese tak veškeré ztráty z nevýhodného sezónního provozu. Radnice i Sneo proto dál hledají pro Petynku vhodného provozovatele a investora. "Zahajujeme jednání s dalšími zájemci," potvrzuje místostarosta Fárek. "Areál má potenciál pro rozšíření nabídky a po dostavbě by mohl být výdělečný," dodal. Městská část však nemá ambice se na jeho dostavbě podílet: "Radnice není developerská společnost, nemáme ani dost zkušeností s provozem obdobných zařízení," vysvětluje místostarosta.

Koupaliště otevírá 1. května

Sezóna na Petynce zahajuje o prvním květnovém volnu. Návštěvníci se mohou těšit na vyhřívanou vodu o teplotě 24 stupňů, tobogán a brouzdaliště pro nejmenší. "Naší snahou pro nadcházející sezónu je poskytnout stejně kvalitní služby jako tomu bylo v předcházejících letech. V areálu je hřiště na plážový volejbal, stoly na ping pong, k dispozici jsou i stánky s občerstvením," říká Alois Novák. Podotýká však, že vzhledem k nárůstu cen za energie, služby a nárůstu DPH byl provozovatel nucen nepatrně zvýšit ceny vstupenek a předplatného. Pro návštěvníky je tak stále výhodnější nákup čipových vstupenek s předplacenými hodinami, ze kterých se odečítá doba strávená na koupališti. Při předplacení padesáti hodin na koupališti tak vychází cena za jednu hodinu na 32 korun pro dospělého a 16 korun pro dítě. Čipy zakoupené v loňském roce je možné si dobít u pokladen a návštěvníci je mohou používat i letos.

Koupaliště Petynka má otevírací dobu v květnu od 9 do 20 hodin, v červnu se prodlouží na dobu od 7 do 21 hodin, a to potrvá až do poloviny srpna, kdy se opět zkrátí. Jednorázové vstupné se odvíjí od času příchodu na koupaliště, v květnu může návštěvník zaplatit nejvíce 130 korun za celodenní vstupné.