Pocta legendárnímu odbojáři Balabánovi

Zhruba stovka Pražanů přišla 22. dubna do Studentské ulice uctít památku legendárního odbojáře z druhé světové války Josefa Balabána v den 67. výročí jeho zatčení. Balabán byl členem odbojové skupiny Tři králové, která působila v protektorátu v letech 1939 až 1942.

V místech, kde Balabána zatklo v dubnu 1941 gestapo, má generál Balabán dva roky svou pamětní desku.

Vedle starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy a představitelů armády se účastnili pietního aktu také místopředseda Senátu Parlamentu ČR Jiří Liška, bývalý ministr vnitra František Bublan nebo Čestný občan Prahy 6 generálporučík Tomáš Sedláček z Československé obce legionářské.

Starosta Chalupa ocenil Balabánovu statečnost, kdy ani krutým mučením ho gestapo po zatčení nedonutilo mluvit. Připomenul jeho činnost nejen v Čechách, ale i v zahraničí.

Odbojová skupina Tři králové se proslavila statečnými akcemi proti jednotkám SS na území protektorátu Čechy a Morava i v samotné německé říši. Dlouhodobě ale nebyla schopna nerovný souboj se stále sílícím nepřítelem ustát. Balabán byl popraven v roce 1941v Ruzyni nedlouho po svém zatčení, Václav Morávek zahynul při přestřelce na Prašném mostě v roce 1942 a téhož roku skončil na popravišti i Josef Mašín.

Památku generála Balabána u pamětní desky ve Studentské ulici uctili společně genpor. Tomáš Sedláček a starosta Tomáš Chalupa.