Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Autobusové zastávky u stanice metra Hradčanská brzy ustoupí výstavbě městského okruhu a budou zrušeny. Z dosavadních jednání zatím není jasné, kde budou mít autobusy ze Slaného, Kladna nebo Rakovníka konečnou zastávku. Jak se k problému staví radnice Prahy 6? Jaké má tedy naše městská část možnosti? Není možné, aby autobusy končily například v Řepích nebo na Zličíně?

Autobusové zastávky u stanice metra Hradčanská brzy ustoupí výstavbě městského okruhu a budou zrušeny. Z dosavadních jednání zatím není jasné, kde budou mít autobusy ze Slaného, Kladna nebo Rakovníka konečnou zastávku. Jak se k problému staví radnice Prahy 6?

Až tři sta padesát autobusů každý den vozí přes Dejvice obyvatele obcí z Kladenska či Slánska, kteří jezdí do hlavního města studovat nebo za prací. Zhruba 190 spojů končí u stanice metra Hradčanská, ostatní mají konečnou na Dejvické. V létě začne u Hradčanské výstavba městského okruhu. Proto hledáme nové stanoviště pro šest autobusových zastávek, které dosud na Hradčanské fungují. Konečné místo ale zatím nemáme. Domníváme se, že autobusy by neměly zastavovat příliš blízko obytných domů, aby příliš nerušily naše obyvatele hlukem a zplodinami. Proto některé dosavadní linky budou možná končit jinde než teď. Jenže takových míst v Dejvicích ani Bubenči mnoho není.

Jaké má tedy naše městská část možnosti?

Jako nejvhodnější se jeví severozápadní strana Vítězného náměstí ­ tedy Technická ulice na okraji vysokoškolského areálu. V této ulici je jen minimum obytných domů. Další možností by bylo vybudovat zastávky v ulicích kolem stanice metra Hradčanská. Tato varianta se zamlouvá Středočeskému kraji kvůli návaznosti na tramvaje a metro.

Není možné, aby autobusy končily například v Řepích nebo na Zličíně?

Je fakt, že podle průzkumů část Středočechů v Praze 6 pouze přestupuje a pokračuje do jiných městských částí. I proto se také uvažuje o tom, že by se současné nástupní a výstupní zastávky změnily na průjezdné a že by konečné byly jinde. Není však možné se chovat podle rčení, že s vaničkou vylijete i dítě. Jelikož nechceme, aby lidé namísto cesty autobusem volili variantu autem, nabídneme všem, kteří Prahou 6 neprojíždí, možnost zde vystoupit.