Štrozok: zábava i lahůdky postaru

Jarním bubenečským trhům na Krupkově náměstí, které jsou postaru nazvány Slavnosti Na Štrozoku, letos poprvé v jejich obnovené historii nepřálo počasí. Ani to však neodradilo stovky návštěvníků, kteří se sem přišli pobavit a nahlédnout do dílen lidových řemeslníků.

Zatímco děti se pokoušely přiučit něco z dovedností kouzelníků a kejklířů, dospělí zase zavítali ke stánkům s tradičními staročeskými pochoutkami, ať už to byly bramborové či zelné placky, chléb se škvarky anebo lahodně vonící medovina, která příjemně zahřála. Šikovné ruce si mohly vyrobit vlastní korálkový šperk, svíčku nebo dřevěný meč podle vlastní představy.

Pro návštěvníky byl připraven různorodý program na pódiu. Na své si přišli milovníci hudby, pro děti byla nejzajímavější pohádková divadélka.

Slavnosti na Štrozoku připravuje městská část již čtvrtým rokem. "Tuto kdysi populární slavnost radnice připomenula poprvé v rámci oslav 100 let města Bubenče," zmínil starosta Tomáš Chalupa, když letošní trhy zahajoval. "V polovině 19. století byly velkou slávou pro krejčovské tovaryše. Svůj profesní nádech již veselice pozbyla, přesto se snažíme, aby její náplň byla hlavně o tradičních řemeslech," dodal. To, že zájem lidí o tradice neupadá, potvrdily stovky návštěvníků, které do Bubenče zavítaly.