Školáci točili do soutěže filmy o drogách

Druhý ročník Antifetfestu - amatérské filmové soutěže na téma prevence závislostí a kriminality - ovládly práce dětí ze škol v Praze 6.

O tom, který film postoupí do celopražského finále, rozhodovala porota v divadle Semafor při soutěžní projekci. Festival zahájil starosta Tomáš Chalupa, který vyzdvihl, v jakém počtu se školáci do soutěže zapojili: „V Praze 6 soutěží celkem sedm filmů. To je polovina všech soutěžních snímků z celé Prahy,“ řekl starosta, který ocenil také nápad pořadatelů z Prahy 12. „Je třeba děti oslovit prevencí trochu jiným a zajímavým způsobem, než jen formou přednášek a besed,“ dodal.

Školáci měli na filmovém plátně prezentovat vlastní pohledy a názory na problémy s nejrůznějšími závislostmi. Soutěže se mohli zúčastnit žáci 2. stupně základních škol, studenti středních škol, gymnázií a odborných učilišť. V Praze 6 se zapojily celkem tři školy – ZŠ Pod Marjánkou a ZŠ Hanspaulka, které nabídly po třech filmech, a jedním přispěly gymnazistky ze školy Nad Alejí. Film o závislostech natočený videokamerou měl mít délku do patnácti minut. Dle pravidel nesměly snímky navádět k užívání drog, líčit nelidská jednání, problematiku závislosti zlehčovat, omlouvat či dokonce schvalovat. Všechny filmy toto dodržely. Studenti si vytvořili vlastní scénář a jako herce zapojili sebe, spolužáky, učitele nebo rodiče. Námět často vznikal spontánně a ve většině případů příběh dobře skončil. „Je potřeba se dopředu zamyslet nad důsledky činů, které děláme. Problém drog se týká duše. Ti, co ji mají silnou, odolají, ti, co ji mají slabou, podlehnou,“ myslí si Matouš z 8.A Pod Marjánkou, jeden z autorů filmu „ZjednoDUŠEně“, který skončil na třetím místě.

Jako postupující vybrala porota film „Modrý slon“ studentů Františka Háby, Davida Jánského a Wiléma Heidy 9. B a 9. C ZŠ Pod Marjánkou, který porotu zaujal i téměř profesionálním technickým zpracováním a veršovaným komentářem. Snímek, který si získal i cenu diváků, postoupil do celopražského finále, které se uskuteční 11. června. Druhé místo získal film Máš na výběr autorů z 8.A ZŠ Hanspaulka.

Autoři tří snímků oceněných snímků v oblastním kole si odnesli pěkné ceny např. mobilní telefon, fotoaparát, PC hry nebo mp3 přehrávač. V zaplněném Semaforu se o podporu soutěžních snímků starali spolužáci autorů. Všechny filmy, které školáci vytvořili, budou mít možnost zájemci shlédnout při podzimním týdnu zdravé 6, kterou organizuje pravidelně Praha 6 a je zaměřena na protidogovou prevenci u ohrožených věkových skupin dětí.

Nadějní filmaři: F. Hába, D. Jánský a W. Heida zvítězili v šestkovém kole a s filmem Modrý slon postupují do pražského kola.