Knihovna v Dejvicích dokončuje fasády, otevře příští září

Národní technická knihovna, která vyrůstá na Flemingově náměstí v Dejvicích, začne půjčovat knihy od září příštího roku. Vsoučasné době je hotová hrubá stavba a vnitřní obvodový plášť budovy. Nyní semontují vnitřní instalace a vnější plášť. Zároveň se po etapách uzavírajíulice Studentská, Technická a Thákurova, kde se položí nové povrchy.

Budova knihovny bude nejen energeticky úsporná, ale podle autorů návrhu má být nová dominanta Dejvic hlavně vstřícná a přirozená. „Dům je zajímavý tím, že má jednoduchý tvar, který ale není triviální. Není to ani krabice ani koule, ale něco mezi,” řekl architekt Petr Lešek. Knihovna je symbolicky pojata jako technická učebnice. Od konstrukce a pláště po povrchy, koncové prvky a mobiliář je vše vedeno jasným výrazem s jednoduchými, odhalenými tvary. Budova bude mít šest nadzemních podlaží, která budou určena pro veřejné prostory knihovny a její administrativní zázemí, a tři podzemní podlaží s parkovištěm a depozitářem knih. Bude sloužit pro uskladnění až 1 miliónu svazků převážně technických publikací.

V přízemí bude přednáškový sál, kavárna, noční studovna, návštěvnické centrum nebo pobočka Městské knihovny Prahy 6. V dalších patrech pak budou regály s knihami, počítačové učebny a individuální a skupinové studovny. „Místa, kde se bude studovat, jsou umístěna po obvodě nebo u atria, tedy u světla,” vysvětlil architekt knihovny Roman Brychta.

„Hlavním požadavkem byla flexibilita, pokud možno otevřené prostory, které se dají snadno přepříčkovat. Až to za deset let přestane vyhovovat, tak se dají příčky jiné,” uvedl ředitel Státní technické knihovny Martin Svoboda a dodal: „Oproti původnímu návrhu projektu jsme zmodernizovali a posílili systémy informačních technologií a audiovizuální techniky. Od doby zadání projektu (před rokem 2004) se významně změnily nároky a požadavky naší knihovny i obou vysokých škol.“ K otevřenosti prostoru podle architekta Leška pomohly i velké vzdálenosti mezi sloupy, což umožňuje menší počet nosných konstrukcí. „Prostor bude plný knížek a lidí, nic jiného,” uvedl.

V budově bude sídlit Státní technická knihovna, Ústřední knihovna ČVUT a Ústřední knihovna VŠCHT. Instituce ale stále nemají dořešené vztahy, nemají jasno ani v tom, jak budou služby dohromady provozovat. Také se neví, kolik zaměstnanců bude v knihovně pracovat.

Budoucí knihovna nabídne celoroční provoz 7 dní v týdnu a 14 hodin denně, s výhledem na nepřetržitý provoz 24 hodin denně s omezeným rozsahem služeb v noční směně. Na přesun se bude knihovna připravovat už o letošních prázdninách, kdy bude mít otevřeno jeden den v týdnu.

Údaje o knihovně:

Užitková plocha budovy: 38.661 metrů čtverečních
Odhadovaný počet návštěvníků: 900.000 ročně
Volně přístupné knihy: 700.000 svazků
Informační terminály: 30
Přednáškový sál: 232 míst
Kavárna: 150 míst
Stání pro automobily: 299
Stání pro kola: 200
Studijních míst: 1286
Individuální studovny: 29
Týmové studovny: 18
Počítačové učebny: 4