Květinové záhony mají patrony, ti přispějí na charitu

Nad nově založenými květinovými záhony v Praze 6 převzala patronát velvyslanectví různých zemí světa. Místo finančního příspěvku na vysazení záhonu však věnují peníze na charitu, konkrétně do Domova svaté Rodiny, který pečuje o těžce postižené.

Jedná se o nový projekt nazvaný „Květiny pro charitu“. Odstartoval ho starosta Tomáš Chalupa společně s velvyslancem USA Richardem W. Graberem a jeho manželkou Alexandrií, kteří vysadili květiny na záhonu na Vítězném náměstí. „Jsem velmi rád, že Velvyslanectví Spojených států amerických má patronát právě nad záhonem v centru Prahy 6. Květiny jsou nádherné, samotný nápad velmi chvályhodný a příspěvek na charitu velmi potřebný,“ zhodnotil akci velvyslanec Richard W. Graber.

Podle starosty Chalupy je projekt na samém začátku. „Zakládání a péči o květinové záhony realizujeme každý rok. Nyní jsme k tomu přidali charitativní kontext. Letos jsme nad vybranými záhony nabídli patronaci jednotlivým velvyslanectvím. A právě díky tomu přispěla jednotlivá velvyslanectví na konto Domova svaté rodiny, dohromady částkou zhruba sto tisíc korun,“ řekl starosta Chalupa, který v červnu založil další záhony s velvyslanci Ruska, Thajska, Turecka a Nizozemí. V dalším roce plánuje nabídnout jednotlivým zemím vysazení záhony například v národních barvách nebo vybrat druhy národních květin.

Záhony, které mají svého patrona, jsou označeny informačními cedulemi, které informují nejen o tom, kdo se o vznik záhonu zasloužil, ale popisují i květiny, které v záhonu kvetou. „To, že do města patří květiny a příroda vůbec, nikdo nepochybuje. Zjistili jsme však, že celá řada dětí, ale i dospělých neví, co kolem nás roste,“ vysvětlil důvody osvěty Chalupa. Záhon pod patronací Velvyslanectví USA na Vítězném náměstí například obsahuje čtyři druhy květin: Begonii červenou a bílou, Starček přímořský a Axamitník. Záhon pod patronací Velvyslanectví Ruské federace před hotelem Crown Plaza spoluzaložil velvyslanec Alexej Leonidovič Fedotov. Záhon obsahuje begonie červené a bílé, šalvěj zářivou a šalvěj pomoučenou. Na Bachmačském náměstí, kde svůj záhon získal velvyslanec Thajského království Thanarat Thanaputti, je osázen šalvějí zářivou s bílými i červenými květy, šalvějí pomoučenou, starčekem přímořským a begonií stálokvětou.


Velvyslanec USA Richard W. Graber vysadil květiny na Vítězném náměstí.


Velvyslanec Ruska A. L. Fedotov.