Výstava k výročí srpna 1968: unikátní fotografie a příběhy

Čtyřicetileté výročí událostí 21. srpna ‘68, které na několik let ochromily Československo, připomene městská část „výstavou“ příběhů a fotografií obyčejných lidí, které převrat připravil o život nebo svobodu.

Před 40 lety 21. srpna 1968 vtrhli do Československa vojáci pěti armád Varšavské smlouvy. Sovětský svaz tvrdil, že přišel osvobodit tuto zemi před kontrarevolucí. Československá armáda byla sice v pohotovosti, nikdo však nevydal rozkaz bránit se. Obyvatelé Prahy vyrazili do ulic, lepili plakáty, diskutovali s okupanty, strhli se potyčky, vojáci stříleli do davu, umírali civilisté.

Jak zjistili historici z Ústavu pro studium totalitních režimů, čtyři ze sto osmi zabitých během srpnových dní roku 1968 byli občané Prahy 6. Jak zemřeli? Jejich portréty a příběhy budou součástí výstavy v Písecké bráně, kterou připravuje městská část Praha 6 ve spolupráci se sdružením Post Bellum a Ústavem pro studium totalitních režimů výstavu.

Výstava představí kromě jiného i dosud nezveřejněné fotografické soukromé sbírky občanů Prahy 6, kteří před čtyřiceti lety vyrazili do ulic a události dokumentovali. Unikátní sbírky objevili v soukromých archivech pamětníků reportéři ze sdružení Post Bellum. Sdružení můžete znát z vysílání Českého rozhlasu, právě ze sbírky Post Bellum vzniká cyklus dokumentů Příběhy 20. století, který vysílá Český rozhlas Rádio Česko a Radiožurnál. Post Bellum spolupracovalo též na výstavě Osudy našich sousedů, kterou Praha 6 poprvé prezentovala v Písecké bráně k výročí února ę48. Na výstavě budou k vidění také originální dobové plakáty a mnoho dalšího.

Výstava v Písecké bráně bude zahájena 21. srpna v 17 hodin a potrvá do poloviny října.