Baby boom v posledních letech: školky otevírají nové třídy při základních školách

Projekt „Hrajeme si na školu“ se v září rozjel po roce příprav na plné obrátky. Předškoláci mohli nastoupit do dvou nových oddělení mateřských škol, které během prázdnin vznikly při dvou základních školách, a to na Hanspaulce a na Petřinách-jih.

Nápadem s vytvořením nových tříd při základních školách řeší městská část momentální nedostatek míst ve školkách. Do vybudování nových prostor investovala 12 a půl milionu korun. Při škole na Hanspaulce bylo třeba přestavět bývalé skladiště, vytvořit pro 25 školkových dětí samostatný vstup do budovy a upravit i část zahrady. Na Petřinách vzniklo školkové oddělení pro 21 dětí po rekonstrukci bývalé družiny.

Výrazně větší investici však představovala kompletní rekonstrukce MŠ Parléřova, jejíž celkové náklady se vyšplhaly na 30 milionů korun. Na konci srpna byly stavební firmou předány mateřské škole do užívání vnitřní prostory budovy, jejíž kapacita se po rekonstrukci zvýšila o 15 míst. Během podzimu budou práce pokračovat na fasádě, kolem budovy a dojde právě na přístavbu nové třídy z původní terasy.

Kromě rozsáhlých rekonstrukcí proběhly v pěti mateřských a dvou základních školách drobnější stavební úpravy, jako jsou opravy oken nebo kotelny.

Dlouhý lán v novém

Ještě dva týdny ve prospěch prázdnin si ukrojí ze školního roku tři sta dětí ze ZŠ Dlouhý lán. Zde totiž finišují opravy vnitřních prostor, aby 15. září mohla výuka začít. „Dvě patra jsou kompletně hotová a další se dodělávají. Věřím, že začneme včas,“ říká ředitelka školy A. Jelínková. Generální oprava začala již začátku prázdnin. Vyměnila se okna, dveře, elektroinstalace, podlahy i obklady a sociální zařízení. Dělníci momentálně pracují na zateplení budovy a nové fasádě. Na podzim dojde na opravu vedlejší budovy školní družiny. Rekonstrukcí projde hřiště u školní jídelny. Za rekonstrukci, kterou provádí firma Konstruktiva Branko, zaplatí městská část 65 milionů korun. Pěti miliony korun přispěje pražský magistrát. Práce by měly být dokončeny na konci roku.