Policisté kontrolují zákaz pití, přitvrdí se začátkem školy

Městští strážníci v Praze 6 zpřísnili kontroly dodržování pořádku v ulicích. Opravňuje je k tomu nová vyhláška o udržování čistoty na ulicích a veřejných prostranstvích, která platí od července.

V Praze 6 odhalili během prázdnin 130 přestupků a uložili 48 blokových pokut ve výši 18 500 korun, méně závažná jednání řešili domluvou. Odhazovat na ulici nedopalky cigaret, odpadky, žvýkačky a zbytky potravin bylo postihováno i před účinností vyhlášky.„Od začátku července se strážníci této problematice věnují mnohem intenzivněji. Výhodou vyhlášky je, že ukládá občanům i povinnosti např. odstranit výkaly zvířete neprodleně osobou, která zvíře vlastní nebo má v té chvíli zvíře v péči,“ vysvětluje zástupce ředitele městské policie v Praze 6 Petr Kovanda.

Strážníci navíc o prázdninách zaznamenali 65 případů porušení vyhlášky o zákazu pití alkoholických nápojů v lokalitách kolem Vítězného náměstí, na náměstíčku s bronzovými koňmi, u metra nebo v okolí škol a dětských hřišť. „Strážníci uložili 30 blokových pokut za celkem 20 200 korun,“ sdělil Kovanda. Konzumace alkoholických nápojů je podle něj nejčastější u bezdomovců. Uložené sankce těžko vymahatelné pro nemajetnost nebo nedoručitelnost písemností.

„Dalším impulzem pro zvýšenou činnost bude začátek školního roku. Dost často se popíjení alkoholu objevuje u dětí, které takto nevhodným způsobem tráví volný čas,“ říká.