Popelnice a kontejnery v ulicích mají odzvoněno

V souladu s programovým prohlášením rady hlavního města Prahy se hledají nové způsoby jak zvyšovat čistotu na pozemních komunikacích a veřejných prostranstvích na území hlavního města.

 

Jednou z priorit je umístění sběrných nádob mimo pozemní komunikace a veřejná prostranství tak, aby nepovolané osoby nemohly manipulovat s obsahem sběrných nádob, nedocházelo k odkládání odpadů v okolí sběrné nádoby a k poškozování sběrných nádob. Dalším významným důvodem pro umístění sběrných nádob do objektu vlastníka jsou nepříznivé povětrnostní klimatické podmínky, jako například vichřice, při které některé sběrné nádoby neumístěné v objektech poškodily zaparkovaná auta.

Pro zacházení s odpadem platí na území Prahy následující legislativa a starají se o ně následující společnosti.

Vlastník objektu (fyzická osoba, právnická osoba – bytová družstva, společenství vlastníků) má povinnost umístit sběrnou nádobu v souladu s ustanovením § 6 písm. b) obecně závazné vyhlášky č. 5/2007 Sb. hl. m. Prahy, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území hlavního města Prahy a systém nakládání se stavebním odpadem (vyhláška o odpadech), do domovního vybavení v souladu se zvláštními předpisy (Čl. 50 odst. 3 a 4 vyhlášky č. 26/1999 Sb. hl. m. Prahy, o obecných technických požadavcích na výstavbu v hlavním městě Praze, zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů).

Na území hl. m. Prahy zajišťují svoz komunálního odpadu svozové společnosti zapojené do systému města – Pražské služby, a.s., IPODEC – Čisté město, a.s., AVE CZ odpadové hospodářství, s.r.o., KOMWAG, podnik čistoty a údržba města, a.s. Svoz směsného komunálního od živnostníků a podnikatelů zajišťují mimo jiné společnosti A.S.A., spol. s r.o., MIKAPA plus, s.r.o., REMONDIS, spol. s r.o., ASP služby, spol. s r.o., VAN GANSEWINKEL, a.s., České sběrné suroviny, a.s., RUMPOLD s.r.o.

Žádná svozová společnost nemá tzv. výjimku s umístěním sběrných nádob na směsný komunální odpad mimo domovní vybavení.

V současné době proto některé svozové společnosti vyzvaly živnostníky a podnikatele, jejichž sběrné nádoby jsou umístěny na pozemní komunikaci nebo na veřejném prostranství na území Prahy bez písemného povolení silničního správního úřadu ÚMČ Praha 1 – 22 (dále jen „úřad“), aby sběrné nádoby umístili, stejně jako vlastník objektu, do domovního vybavení nebo kontejnerových stání. Pokud nemají povolení úřadu, porušují ustanovení § 25 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“). Porušením zákona je spáchán přestupek (fyzická osoba) nebo správní delikt (právnická osoba), protože užívají v rozporu s ustanovením § 25 odst. 1 silnici nebo místní komunikaci jiným než obvyklým způsobem nebo k jiným účelům, než pro které jsou určeny, anebo nedodrží podmínky stanovené v povolení zvláštního užívání (§ 25 odst.2 zákona). Za tato porušení může být úřadem uložena pokuta.

Žádáme Vás, vážení živnostníci, podnikatelé a vlastníci objektů, o okamžité zjednání nápravy tím, že sběrná nádoba (tj. kontejner, popelnice) bude odstraněna z chodníků a ulic na území hl. m. Prahy v souladu s platnou legislativou.

Odbor ochrany prostředí, Magistrát hlavního města Prahy