Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Září je jako každý rok ve znamení příprav rozpočtu na příští rok. Co bude jeho prioritou? Kdybyste měl říci nejdůležitější akce... Teď je obrovská poptávka, nehrozí ale, že za šest, sedm let taková potřeba nebude a školy a školky se budou rušit? Jak to vypadá s rekonstrukcemi chodníků a vozovek? Řada občanů po nich stále volá.

Září je jako každý rok ve znamení příprav rozpočtu na příští rok. Co bude jeho prioritou? Kdybyste měl říci nejdůležitější akce...

To je velmi jednoduché: mateřské školy. Tzv. baby boom kolem nás je tak masivní, že nelze ani říci něco jiného. Naší snahou je v následujících dvou letech získat dalších nejméně 200 míst ve školkách. Rád bych příští rok zahájil výstavbu jedné moderní školky v oblasti Velvarské, budeme také pokračovat v projektu Hrajeme si na školu, kdy po vzoru anglosaských tradic, ale i první republiky, poslední ročník školky je již přímo ve školní budově.  Děti si sice hrají, nemají učebnice, už se ale seznamují s atmosférou školy a další roky jsou pro ně jednodušší.

Teď je obrovská poptávka, nehrozí ale, že za šest, sedm let taková potřeba nebude a školy a školky se budou rušit?

Demografický vývoj bohužel není plynulý, ale probíhá ve vlnách – jednotlivé ročníky jsou různě silné, a to se projevuje i v potřebách a obsazenosti škol, ale třeba i dětských hřišť. Poslední výpočty nám ukazují, že skoro polovinu z těch míst, které v průběhu dvou, tří let nutně potřebujeme získat, za dalších šest až osm let nebudeme potřebovat, a to na řadu let. Proto také zvažujeme variantu, že bychom tato – řekněme dočasná místa – řešili pronájmem od soukromých subjektů. Rodiče ani děti by tuto formu nijak nepocítili, platby i ostatní režim by byly stejné jako v jiných obecních školkách, obecní pokladnu by to však vyšlo levněji. Zatím jsme ale jen ve stadiu úvah a propočtů.

Jak to vypadá s rekonstrukcemi chodníků a vozovek? Řada občanů po nich stále volá.

Mám pocit, že toto volání má podobu sněhové koule – čím více ulic se opravuje, tím víc se po opravách volá. Myslím, že to je dáno tím, že po letech neoprav a z toho plynoucí až rezignace nad tím, zda se vůbec bude opravovat, dnes řada z nás vidí ve svém okolí opravené komunikace a logicky chce mít pěkné veřejné prostranství i přímo v místě svého bydliště. Ale k vaší otázce: ano, opravy budou pokračovat, doufám, že zhruba ve stejném tempu jako letos, kdy se nám podařilo dokončit již 82 ulici. Myslím, že toto číslo během šesti let není špatný výsledek.