Většina lip v Thákurově zůstane

Pouze tři stromy z lipové aleje v dejvické Thákurově ulici budou muset padnout. „Posudek ukázal, že tři stromy zachránit nelze. Víc ale pokácet nedovolíme,“ řekl starosta Tomáš Chalupa. Radnice několik měsíců hledala co nejšetrnější řešení a snaží se maximum stromů zachránit.

O povolení kácet celou alej s jedenatřiceti lipami požádala na jaře Technická zpráva komunikací. Jak uvedl tiskový mluvčí TSK Tomáš Mrázek, podle dendrologického posudku jsou osmdesát let staré lípy přestárlé a část z nich je napadena houbou a plísní a hrozí, že by mohly způsobit škodu.

Radnice Prahy 6 se ovšem s posudkem TSK nespokojila a nechala vyhotovit další dva oponentní posudky. Nezávislí odborníci doporučili pokácet v jednom případě devět a v druhém deset stromů. Další posudek, který má Praha 6 k dispozici a o který se nyní  opírá, je posudek zadaný Českou inspekcí životního prostředí. Ten označil za nutné kácet jen tři stromy. Do hry se ovšem vložilo ještě občanské sdružení Arnika, zastoupené šestkovým zastupitelem za Stranu zelených Martinem Skalským. Vyrukovalo s vlastním posudkem a doporučením pokácet šest lip. Arnika navíc proti záměru TSK zorganizovala mezi občany petici.

Výsledný ortel nad stromy by mělo přinést místní šetření svolané na začátek září, na kterém se sejdou všichni účastníci správního řízení. „„Povolení vydáme až na základě místního šetření. Chceme povolit jen opravdové minimun. Budeme procházet alejí a posuzovat znovu strom od stromu,“ uvedla vedoucí odboru dopravy a životního prostředí Prahy 6 Dana Charvátová.  Posudky totiž nečíslují stromy stejně, proto je nelze sjednotit.

„Rozhodnutí městské části budeme plně respektovat,“ říká k tomu mluvčí TSK Mrázek. Rozhodně však popírá, že by se TSK o stromy řádně nestarala, poslední prořezy se dělaly v červnu. Rezolutně také odmítl spekulace Strany zelených o tom, že se v místě plánuje rozšiřování parkovacích stání. „Náhradní výsadba je samozřejmostí,“ uvedl.

Odborníci se také shodují v tom, že stromy, které se nepokácí, bude nutné pečlivě ošetřit. Větve se jim skutečně ulamují a vloni jeden strom spadl celý.