Vodní nádrž Džbán se pozvolna napouští

Projekt revitalizace Džbánu, na kterém spolupracuje magistrát a Lesy města Prahy, je před dokončením. S předstihem bylo dokončeno odbahnění rybníka, na které navázaly opravy stavidel a celé technologické části v hrázi nádrže, které skončily na konci července.

Od srpna se začalo s pozvolným napouštěním vody z Litovicko-Šáreckého potoka. Úplná revitalizace rybníka bude ukončena v říjnu výsadbou mokřadních rostlin. Kompletní odbahnění včetně odvozu trvalo 67 dní a přišlo na 32 milionů korun. Rychlost napouštění nyní závisí na množství srážek a na vydatnosti přítoku Litovicko-Šáreckého potoka. V letních měsících to je obvykle kolem 50 litrů za sekundu, do nádrže se vejde 300.000 metrů krychlových vody.  Pozvolným napouštěním přiteče do Džbánu maximálně 10 cm vody za den.

Nejznámější pražské koupaliště Džbán bylo postaveno v letech 1966 – 1971 a od svého postavení nebylo nikdy čištěno, až nyní po 36 letech. Projekt, jehož výsledkem má být dlouhodobé zlepšení kvality vody, je spolufinancován z fondů Evropské unie.