Zářivky nepatří do popelnice

Podle nedávného průzkumu se v Praze vyhazuje kolem 80% nefunkčních zářivek do komunálního odpadu, což je téměř dvojnásobek oproti zbytku České republiky. Praha 6 se proto od září zapojila do projektu, který mimo informační kampaně o způsobu nakládání s nefunkčními světelnými zdroji nabízí běžným spotřebitelům více dostupných sběrných míst.

„Chceme, aby pro naše občany bylo mnohem snazší odevzdat nefunkční zářivky k recyklaci a přispět tak k lepší kvalitě životního prostředí,“ vysvětluje radní Jan Záruba důvody, proč se radnice stala partnerem projektu. Sběrné kontejnery budou proto umístěny nejen na sběrných dvorech, ale i v informačních centrech Prahy 6. Občané Prahy 6 mohou světelné zdroje dále odevzdávat ve sběrných dvorech v ulicích Proboštská, Drnovská, Radimova a Nad lávkou (areál SK Aritma). Nebezpečný odpad mohou obyvatelé odevzdávat i při jeho pravidelném svozu v jednotlivých lokalitách (viz str. 10).

O používání úsporných zářivek v domácnostech je stále větší zájem. Tyto „úsporné žárovky“ však nejsou běžným komunálním odpadem. Obsahují totiž stejně jako výbojky a jiné typy zářivek malé množství rtuti, která se při rozbití uvolňuje do okolí, a může poškodit nejen životní prostředí, ale i lidské zdraví.