Festival „Sbohem opono“ připomíná pád železné opony

V lednových dnech si mnozí vzpomenou na pro komunistickou totalitu neslavně proslulý Palachův týden, kdy „komunistické mlátičky“ v rozpětí od 15. do 19. ledna ztloukly a zatkly stovky lidí, kteří si na Václavské náměstí přicházeli pietně připomenout 20. výročí upálení Jana Palacha. Od onoho lednového týdne uplynulo dvacet let.

Festival „Sbohem opono“, který pořádá městská část Praha 6 ve spolupráci s kinem Ořechovka, se stane jednou z prvních akcí, které budou v průběhu letošního roku připomínat zhroucení Železné opony. Festival se uskuteční od 30. ledna do 3. února. „V rámci minifestivalu si připomeneme nejen události, které pádu opony předcházely, ale podíváme se i na období, kdy se totalita za jásání velkého množství lidí z nejrůznějších sociálních vrstev i profesí upevňovala. Rovněž zamíříme i do jiných zemí tehdejšího „tábora míru a socialismu“ a podíváme se i na mravní marasmus posledních let totality,“ říká jeden z organizátorů festivalu Ivo Slavík. Vedle hraných filmů diváci zhlédnou i množství dokumentů a filmových týdeníků. Filmy budou doplněné o zasvěcené úvody historiků a filmových historiků. Žákům a studentům jsou věnovány dopolední projekce v pracovních dnech.

„Filmy jsme vybírali tak, aby i to nejpokleslejší období našich dějin bylo zachyceno pokud možno, alespoň kvalitními autory, takže bídu padesátých let uvidíme optikou Karly Kachyni (Král Šumavy) a E. F. Buriana (budovatelské drama Chceme žít),“ říká Slavík. Besedy s diváky by se měli zúčastnit i někteří tvůrci, například Jaroslava Adamová, která ztvárnila hlavní postavu ve filmu „Chceme žít“ a s pány Ladislavem Helgem a Ivanem Křížem, režisérem a autorem námětu zřejmě nejkritičtějšího zobrazení komunistického funkcionáře do roku 1989 (film Stud). 

Kromě filmů je připraveno několik panelových diskusí. V rámci pátečního zahájení 30. 1. v 19.30 hod. si komentátor MF Dnes Martin Komárek pozve hosty z novinářské branže, aby zavzpomínali na okolnosti a souvislostí pádu Železné opony. V sobotu se hosté Petra Koury a Petrušky Šustrové zamyslí nad protikomunistickým odbojem v Československu i některých sousedních zemí a v pondělí si docent FSV Pavol Frič bude s hosty i diváky povídat o tom, proč v Československu takové množství lidí dobrovolně zvolilo komunismus, zatímco naši sousedé podlehli tomuto mámení za přítomnosti sovětských tanků. Jeho hosty budou především historikové, kteří se toto problematikou zabývají.

Veškerý program v kině Ořechovka je v rámci festivalu zdarma. Festival podpořila 900 tisíci korunami městská část. „Jde nejen o odporu festivalu, který umožní veřejnosti poznat historii, ale také o podporu malého klubového kina, které hraje jiné než komerční filmy a z tradičního komerčního kina se mění na sympatickou komunální kulturní instituci,“ vysvětlila radní pro kultury Ingrid Kejkrtová. Program festivalu na www.kino-orechovka.cz.