Městští strážníci kontrolují zahrádkářské kolonie

Zahrádkářská sezóna začala... ale v trochu jiném smyslu. S příchodem zimy se do chatových a zahrádkářských kolonií začínají stahovat bezdomovci i delikventi.

Městští strážníci proto zvýšili v lokalitách Nebušic, Lysolají, Suchdola a Sedlce dohled, zejména v nočních hodinách. „Kontroly provádíme namátkově, pěší hlídkou nebo autohlídkou, budou s námi spolupracovat také kolegové z celopražského útvaru psovodů,“ informovala zástupkyně ředitele obvodního ředitelství Městské policie v Praze 6 Michaela Roháčková. „Kromě zlodějů, kteří tu hledají věci, jež by se daly prodat, se chaty často stávají zimním obydlím pro bezdomovce, pro lidi na útěku před zákonem, narkomany nebo třeba pro ilegální zahraniční dělníky. Hrozí tu nejen vyloupení, ale i například požáry z neodborného vytápění," upozornila.

Strážníci preventivně kontrolují jednotlivé chaty a v případě potřeby tam zanechávají pro majitele kartičku se záznamem o kontrole a s doporučením opatření, co by měl dělat. Prověřují také podezřelé osoby v opuštěných objektech, lesích a parcích.

S problémem nevítaných návštěvníků se potýkají chatové a zahrádkářské kolonie po celé Praze. Městská policie proto oblasti monitoruje a dělá pravidelné kontroly. Hlídkám se tak každoročně podaří zadržet několik celostátně hledaných osob. Naposledy zajistili strážníci v listopadu dvaadvacetiletého hledaného muže v zahrádkářské kolonii Hádkov v Praze 6.

Podle městské policie by se měli majitelé snažit své chatky co nejlépe zabezpečit. Rozhodně se vyplatí mít solidní dveře s bytelným zámkem, případně mříží nebo závorou. Také okna by měli majitelé zajistit například okenicemi nebo mřížemi. Při zazimování chaty se doporučuje odvézt cennější věci jako dražší nářadí, elektroniku a podobně.