Plavání postižených slavilo výročí na Strahově

Unikátní projekt plavání tělesně postižených „Kontakt bB“ oslavil na Strahově desáté výročí. Součástí oslav se staly závody Strahov cup, kterých se zúčastnilo 81 postižených plavců, kteří měli šanci zamíchat pořadím II. ročníku Českého poháru v plavání tělesně postižených.

Jeho vítězkou se nakonec stala Kateřina Lišková. Druhého nejvyššího bodového součtu dosáhnul Vojtěch Franěk. Třetí mezi dospělými byl Dalibor Mach. Ocenění nejlepším plavcům Českého poháru předávali Lukáš Pollert a frontman skupiny Garage Tony Ducháček.

Do „Bezbariérového bazénu slávy“ bylo při slavnostním večeru v prostorách menzy ČVUT na Strahově uvedeno devět plavců – paralympijských vítězů a medailistů, kteří již ukončili kariéru. Plavce uvedli do síně slávy úspěšní olympionici české plavecké historie Josef Hladký, několikanásobný medailista z ME, a Daniel Machek, jehož český rekord na 1500 m kraul je již 30 rok nepřekonán. Zakladatelé plaveckého programu, čtyřnásobný paralympijský vítěz Martin Kovář se svým trenérem Janem Nevrklou, předali ocenění Magnet institucím a osobnostem, které se zasloužily o rozvoj Kontaktu bB.

V prostorách menzy si mohli všichni účastníci prohlédnout fotografickou výstavu ilustrující činnost sdružení. Projekce filmu „O tisíci a jednom plavci a padesáti jedné medaili“ dokladovala systematický a kontinuální program Kontaktu bB. Archivní záběry staré deset a více let ukazovaly malé děti, co při plavání používali jen ruku a jednu nohu. „Když dnes vidíte v reálu některé dospělé osobnosti, které navíc ve vodě plavou ukázkového kraula a jen obtížně lze poznat, která polovina těla je vlastně postižená, vypadá to téměř zázračně,“ hodnotí Jan Nevrkla, předseda a zakladatel sdružení. Díky metodické řadě Kovář-Nevrkla, vytvořené zakladateli programu, se naučilo plavat 1000 plavců s tělesným postižením. Na třech paralympiádách, třech mistrovstvích světa a čtyřech mistrovstvích Evropy získali plavci Kontaktu bB 51 medailí. Tři zlaté medaile Martina Kováře v Aténách 2004 jsou historicky největším úspěchem českého sportovce na Letních paralympijských hrách.