Po Petřinách létají papoušci

Může se to stát i Vám. Jdete po Petřinách, zvednete hlavu a neuvěříte vlastním očím. Na větvi jeřábu sedí papoušek kakadu a ozobává jeřabiny. Opodál druhý.

Podobně se to stalo Janu Horálkovi, který měl to štěstí, že se mu podařilo papouška vyfotografovat z okna kabinetu. „Jen jsem litoval, že s sebou nemám lepší foťák,“ vzpomíná. Již několik měsíců lidé z Petřin kroutí hlavou nad tím, kde se tropičtí ptáci v okolí obory Hvězda berou. „Pozoruji je už čtyři měsíce,“ vzpomíná Jan Horálek, který na Petřinách pracuje a na křik papoušků už si za tu dobu zvykl. Zná i místa, kde nejčastěji poletují, ale prozradit je nechce. „Takoví papoušci mohou ve volné přírodě krásně žít. Spíš se obávám, aby je lidé nechtěli odchytit a neublížili jim.“

O odchyt se pokusili i pracovníci Záchranné stanice v Jinonicích. „Ti ptáci jsou na svobodě od 6. srpna loňského roku. Tehdy uletěli majiteli, který bydlí na Vypichu. Občas se k němu dokonce vrátí a on je na dálku krmí, chytit se mu je ale zatím nepodařilo,“ říká Věra Přibylová ze Záchranné stanice v Praze Jinonicích.

A tak dva bílí papoušci se žlutou chocholkou zatím pokřikují na obyvatele Petřin a občas si je někdo splete s velkými holuby. Je otázkou, jak dlouho se jim podaří ve volné přírodě žít. Největším nebezpečím je pro ně zřejmě člověk. Tento druh papouška je ve volné přírodě zcela spokojený a nevadí mu ani teploty pod bodem mrazu.