Popmuseum ukazuje licenční alba, která vycházela za socialismu

Zajímavosti licenční politiky hudebních vydavatelství v socialistickém Československu ukazuje v Popmuseu v KC Kaštan výstava s názvem „Cizí desky v zemi český aneb Ochutnávka na samém kraji útesu“.

„Chceme ukázat desky, které už nejsou ani v antikvariátech, a specifika vydávání licenčních alb, kdy u nás zahraniční desky vycházely pod jinými názvy, bez originálních obalů a v případě například alba With The Beatles s pětadvacetiletým zpožděním,“ řekl kurátor výstavy Radek Diestler.

Název výstavy je pochopitelný pro pamětníky, kteří vědí, že pod jménem Ochutnávka v bývalém Československu vyšlo v roce 1978 album Come Taste The Band skupiny Deep Purple a název Na samém kraji útesu neslo licenční vydání alba kapely Yes s názvem Close to the Edge. Vedle zajímavých a raritních licenčních alb výstava podle Diestlera nabízí různé překlady, dobové texty a kritiky a „okénko do zemí přátel“ v podobě představení produkce hudebních vydavatelství zemí tehdejšího východního bloku.

Součástí výstavy, která je otevřena do 21. března, je i virtuální katalog, jenž je volně ke stažení na stránkách www.popmuseum.cz. Kromě seznamu vydaných licenčních desek obsahuje i vzpomínky hudebníků, novinářů a dalších zainteresovaných lidí, na alba, která je nejvíc oslovila.

Na výstavu do Popmusea, které funguje v přízemí kulturního centra Kaštan, se můžete vypravit od středy do neděle v 16 – 20 hod. nebo mimo tento čas na tel. objednávku 776 141 531.