Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

V závěru roku každý trochu bilancuje i plánuje budoucnost. Co považujete za své dosavadní úspěchy? Při takovéto rozsáhlé obnově jste ale přeci měli silného spojence, místní obyvatele… Už jste to vlastně zmínil a je logické, že jako starost jste v poměrně častém kontaktu s občany. S čím nejčastěji přicházejí?

V závěru roku každý trochu bilancuje i plánuje budoucnost. Co považujete za své dosavadní úspěchy?
Letošní dokončení kompletních oprav a základních škol či definování nových rozvojových oblastí Prahy 6 pro nové územní plánování. A také to, že se po nelehkých diskusích podařilo dokončit celkovou sídliště Dědina. V rámci obnovy sídliště, kde dnes žije zhruba 6 tisíc lidí, jsme nově řešili parkové plochy, vycházkové cesty, zateplování domů, novou školu…

Při takovéto rozsáhlé obnově jste ale přeci měli silného spojence, místní obyvatele…
Ono by to tak mohlo na první pohled vypadat, ale realita byla občas jiná. Samozřejmě jsme o všech krocích jednali s lidmi, kteří na sídlišti žijí. Ale můžete mi věřit, že rozhodně samotní obyvatelé sídliště neměli jednotný názor na novou podobu sídliště. Přesto si myslím, že podobné kroky jsou pro rozvoj území zapotřebí, proto se nebojíme do podobných diskusí pustit znovu. Tentokrát při rozvoji sídliště na Petřinách. Jsem přesvědčený, že takovéto diskuse mají smysl. A navíc jsme se z komunikace okolo Dědiny také poučili z některých našich chyb.

Už jste to vlastně zmínil a je logické, že jako starost jste v poměrně častém kontaktu s občany. S čím nejčastěji přicházejí?
Každý z nás je odlišný a každého z nás trápí jiné věci. Otázky se liší také podle oblastí. Něco jiného tíží občany v Ruzyni, něco jiného v Bubenči. Nájemníky obecních bytů trápí vývoj nájemného, matky s dětmi bojují za více dětských hřišť, a tak bych mohl pokračovat. Něco lze vyřídit hned, něco zabere delší čas, něco nemám šanci změnit či ovlivnit ani ze svého postu starosty. Někdy mě ale mrzí, že neumíme naslouchat. Jako bychom neměli pochopení pro to, že jsou záležitosti, na něž panuje i jiný názor. A když už jsem zmiňoval sídliště Dědinu, mohu doložit na příkladu: pochopitelně citlivou otázkou rekonstrukce celého sídliště byla otázka zeleně. Bohužel, jinak tuto problematiku vidí lidé žijící do třetího patra a jinak lidé žijící od čtvrtého výš. Rázem vznikly dvě zcela rozhádané skupiny občanů s opačnými názory na ten či onen strom. A ať uděláte cokoliv, vždy vznikne jen jeden viník! Radnice...