Jakobína v Šárce zhlédly tisíce lidí

náhled souboruPremiéru Jakobína zhlédlo v přírodním divadle v Šárce stejně jako v minulých letech deset tisíc lidí. Představení již popáté patřilo k oslavám Dne Prahy 6. Letos se mezi sólisty se poprvé představila operní pěvkyně Eva Ubanová.

Příběh o návratu ztraceného šlechtického syna, který se ve vzdáleném světě zapletl s jakobíny, patří mezi hudebně i divadelně krásné a pestré představení. Proto si jej Originální hudební divadlo vybralo jako další představení, po Prodané nevěstě a Rusalce.

Díky vydařenému počasí se na operu přišli podívat lidé všech věkových kategorií, někteří přijeli na kole, nejmladší posluchači seděli teprve v kočárku nebo rodičům na klíně. První diváci se do Šárky trousili i několik hodin před začátkem, aby si zabrali dobrá místa. Slyšet však mohli všichni, představení bylo dobře ozvučeno. Velmi emotivní byl závěr představení, kdy se přidávala píseň My cizinou jsme bloudili. Lidé stáli v bezprostřední blízkosti vedle účinkujících, řad z nich měla v očích slzy dojetí.

Orchestr v Šárce tradičně dirigoval Jan Chalupecký. V roli Julie se představila Eva Urbanová, part Jiřího převzal Aleš Briscein, který ještě nikdy na představení v Šárce nechyběl. Bohuše zpíval Vratislav Kříž, pro kterého to v přírodním divadle naopak byla premiéra. Choreograficky operu ve výpravných kostýmech Josefa Jelínka připravil Pavel Šmok, o režii se postaraly Jana Divišová a Renée Nachtigallová. Se sborem opery Národního divadla v Praze operu nastudoval Pavel Vaněk. Přestavení je každým rokem zdarma a v rámci Dne Prahy 6 jej financuje městská část.