Kytara napříč žánry: blues nebo niněra

12. ročník mezinárodního festivalu akustické kytary, který již podle svého názvu „Kytara napříč žánry“ slibuje kytarové koncerty jiné, než zaměřené na klasickou hudbu, zahájí tradičně Dejvické divadlo. V Praze 6 se z celého programu festivalu letos uskuteční více koncertů.

Prvního koncertu 18. 10. v 19.30 hodin se ujmou Ľuboš Beňa za Slovenska a jeho český kolega Matěj Ptaszek. Původně měl festival otevřít kytarista Steve White. Ten však leží ve vážném stavu v nemocnici a jeho evropské turné je zrušeno. Organizátoři však dokázali sehnat kvalitní náhradu. Slovenský hráč na resofonickou kytaru Luboš Beňo a český pouliční bluesman Matěj Ptaszek se vracejí k tradiční formě černošské hudby 20. a 30. let minulého století. Společné vystoupení těchto dvou hudebníků navozuje u posluchačů pocit, že poslouchají starou desku, kterou našli na půdě. Blues v jejich podání je radostné, hravé a nespoutané.

26. října vystoupí v Kaštanu od 20 hodin italský kytarista Beppe Gambetta. Skladatel a pedagog má v repertoáru vlastní kompozice i transkripce známých skladeb. V jeho vlastní tvorbě, která se pohybuje na rozhraní blues, popu a rocku, se prolínají italské kořeny a americká country a bluegrass. Je znám jako velký inovátor v pojetí trsátkové hry na akustickou kytaru.

Milanovi Zelenkovi a jeho hostům bude patřit 3. 11. od 19.30 hod. Písecká brána. Kytarista a hudební pedagog oslaví letos 70. narozeniny. Koncertem se svými žáky a přáteli si toto jubileum připomene.

O tři dny později vystoupí v bráně Matthias Loibner, který je jedním z nejvýznamnějších světových hráčů na niněru. Představí tento málo známý historický nástroj, který dnes prožívá svou renesanci. Čech Daniel Kahuda je jeho žákem, který se v poslední době věnuje i hře na elektroakustickou niněru.

Festival pod názvem „Kytara napříč žánry” vznikl s cílem představit publiku více žánrů hraných různými styly na rozdílné druhy akustických kytar. Festival pořádá Stanislav Barek, agentura Taktika Muzika a hlavní město Praha pod záštitou primátora Pavla Béma a starosty Tomáše Chalupy.

 
Koncerty v Praze 6

18. 10. v 19.30 hod.
Dejvické divadlo

26. 10. ve 20 hod.
KC Kaštan

3. a 6. 11. v 19.30 hod.
Písecká brána