Nová dominanta Dejvic již slouží čtenářům

Národní technická knihovna slouží veřejnosti. 9. září slavnostně přestřihli pásku ministryně školstvi Miroslava Kopicová, ředitel knihovny Martin Svoboda a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Ten předal při slavnostním otevření řediteli knihovny unikátní dárky obohacující archiv knihovny.

„Dlouho a obtížně jsme pátrali v jedenapůlmiliónovém fondu knihovny, které technické publikace zde chybí. Bylo to těžké, ale nakonec jsme našli," řekl Chalupa při předávání dárků. Díky tomu je knihovní fond bohatší o unikátní publikaci z limitované edice od architekta Rostislava Šváchy „Lomené, hranaté a obloukové tvary“, která pojednává o českém kubismu a je v české i anglické verzi. Druhým darem byly původní plány Průmyslového paláce na pražském Výstavišti z roku 1891. Jediný exemplář stavebních plánů vlastní magistrát, který je pouze pro tuto příležitost převedl do elektronické podoby.

Krásná a účelná
Budova snese to nejpřísnější hodnocení. „Jedná se o první knihovnu v zemi, která je stavěna podle západoevropských standardů,“ upozornil ředitel NTK Martin Svoboda. Nejrevolučnější je podle něj zejména dostatek prostoru, který tak poskytuje návštěvníkům ojedinělý komfort. Očekává se, že knihovnu ročně navštíví kolem 900 tisíc lidí, kteří v ní naleznou prostor pro studium a vzájemnou komunikaci. „Uživatel se stane zákazníkem, který má možnosti svobodné volby, kde a kdy využívat informační zdroje knihovny nebo ji využívat jen jako svůj druhý, hi–tech obývák,“ uvedl ředitel Svoboda. V celém objektu je WiFi signál, 250 počítačů pro veřejnost, noční studovna, možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih, ale také kavárna.

Ministryně školství Kopicová upozornila na nový a nestandardní způsob financování, díky kterému mohla knihovna vyrůst. Stavba přišla na 2,25 miliardy korun. Částku však bude stát splácet soukromému investorovi ještě několik let.

Praha 6 získala v technické knihovně nádhernou dominantu. „Jsem rád, že našla svůj domov právě v naší městské části a navíc sem jako stavba skvěle zapadá,“ řekl starosta, který ocenil, že budova není kopií, ale současnou odvážnou moderní stavbou,“ řekl starosta. „Vysoké školství je nedílnou součástí Prahy 6 a například v celé Praze je víc vysokoškolských studentů na počet obyvatel než v Londýně,“ upozornil Chalupa.

Nositelé Nobelovy ceny pod jednou střechou
Společně s Národní technickou knihovnou se otevřely též dveře nové pobočky městské knihovny v Praze 6, která po letech hledání prostor dostala kvalitní zázemí. Do provozu ji uvedla náměstkyně primátora pro školství Marie Kousalíková a ředitel Městské knihovny Řehák. „Pod jednou střechou tak bude možné nalézt jak díla obou českých nositelů Nobelovy ceny, Jaroslava Heyerovského a Jaroslava Seiferta,“ upozornil. Prostor knihovny se zvětšil z 250 na 930 čtverečních metrů. Zastupitelé Prahy 6 na zářijovém jednání ocenili nové řešení a rozhodli se na provoz knihovny přispívat částkou 350 tisíc korun.

V 5. patře knihovny pak návštěvníci naleznou fondy ČVUT a VŠCHT. Rektor vysokého učení Václav Havlíček si při otevření knihovny posteskl, že se nepodařilo podle původního záměru spojit fondy pod jednu organizaci a knihovny obou vysokých škol jsou v budově pouze v nájmu.

Ředitel NTK Martin Svoboda, ministryně školství Miroslava Kopicová a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa měli čest slavnostně otevřít novou knihovnu.