Šárecký potok se odkrývá, ruzyňští nesouhlasí

náhled souboruOd 80. let je část Litovicko – šáreckého potoka svázána betonovým potrubím. Podle odboru ochrany prostředí magistrátu, který je správcem toku, zcela nesmyslně. Tři sta metrů dlouhý úsek podél Ruzyňské ulice a zdi obory Hvězda se má vrátit do přírodního koryta.

S akcí magistrátu nesouhlasí řada místních obyvatel. Práce na odkrývání potoka se staly tématem i zářijového setkání radních Prahy 6 s obyvateli Liboce a Ruzyně. Zástupce odboru ochrany prostředí magistrátu vysvětloval starostovi Chalupovi i místním, v čem je akce užitečná. Ti nad ní nechápavě kroutí hlavami „Prahy 6 se nikdo neptal, ani nám nedal vědět,“ řekl starosta s tím, že je otázkou, zda je takový návrat žádaný. Místní lidé považují akci za zbytečnou a obávají se budoucího znečišťování potoka a komárů. Podle zástupce hlavního města by otevření potoka naopak mělo vést ke zlepšení kvality vody a zpřírodnění celého prostoru. Zvýší se též jeho ekologická hodnota, bude průchodný pro ryby. „Kvalita vody se tokem v potrubí zhoršuje,“ uvedl zástupce magistrátu s tím, že vodní toky se pravidelně čistí a odstraňují se z nich černé skládky. Sami obyvatelé Ruzyně připouštějí, že někteří „místní“ zatrubněnou část potoka využívají jako odkladiště odpadu ze zahrádek.

Koryto bude přírodní
Stavba bude stát devět milionů korun. „Je to financováno z vodného a stočného, ze kterého dává PVS peníze na údržbu vodních toků,“ sdělil zástupce města. Projekt byl schválen jako veřejně prospěšná stavba. Nové otevřené koryto bude vymodelováno přírodě blízkým způsobem. Dno i břehy zpevní kameny. Na břehu budou vysazeny olše a keřové vrby. Do břehů se zapustí kokosové válce a rohože s mokřadní vegetací. Vznikne též nová lávka do obory Hvězda.

Rozpracovaný úsek podél obory Hvězda je součástí celkové revitalizace potoka. „V příštích letech by se měl potok vrátit do přirozeného koryta i pod retenční nádrží Jiviny, nad ruzyňskou věznicí a na několika místech v Šáreckém údolí,“ uvedl pracovník odboru ochrany prostředí magistrátu.