Skvosty architektury v Písecké bráně

náhled souboruPrvní soukromá posilovna v Čechách se skrývala v rezidenci Otto Petsckeho, v honosné vile, která je dnes rezidencí amerického velvyslance.

Ministerstvo kultury sídlí v ulici Milady Horákové v budově, která byla původně městským sirotčincem. Mnoho dalších zajímavostí o slavných a především architektonicky hodnotných stavbách nabízí návštěvníkům výstava „Slavné stavby Prahy 6“, která je otevřena do 13. října v Písecké bráně.

„Říká se, že v Praze 6 najdete všechno. Jediné, co chybí, je moře. Ale nahrazuje jej moře kvality, kterou tu lze najít,“ řekl s humorem na vernisáži výstavy starosta Tomáš Chalupa. Jeho slova potvrzuje na osmapadesát panelů s výjimečnými stavbami církevními, technickými, určenými pro bydlení soukromé i obecní. Fotografie Jiřího Podrazila jsou doplněny plány a poutavými texty o dispozicích budov, použitých materiálech a charakteristice stylu.

Vernisáž výstavy byla zároveň příležitostí pro křest stejnojmenné knihy, kterou vydalo ve své edici Slavné stavby nakladatelství Foibos. Se souborem 72 staveb jde zatím o nejrozsáhlejší svazek v edici. Nejstarší budova, kterou autoři do výběru zařadili, pochází z jedenáctého století, naopak nejnovější budovou dostavenou teprve letos je Národní technická knihovna. Stavby jsou řazené jednak podle stáří a také podle jejich funkce. Hlavním kritériem výběru byla kvalita architektury. „To znamená od věhlasných autorů nebo i od méně známých autorů, ale s kvalitní realizací,“ řekl Petr Urlich, architekt a editor knihy. „Praha 6 má několik staveb, které dokonce překračují rámec České republiky. K těm patří Müllerova vila od Adolfa Loose, to je vůbec nejslavnější dílo, které najdete ve všech čítankách moderní architektury,“ dodal. Upozornil také, že řadu architektonicky významných staveb Praha 6 na své náklady zrekonstruovala a zachovala pro příští generace. „Například funkcionalistický Skleněný palác nebo bývalé gymnázium, nyní základní školu v Bílé.“ Poděkování se dostalo i majitelům objektů, kteří s autory knihy spolupracovali.

Společně s knihou Slavné stavby Prahy 6 byl vydán i kalendář pro rok 2010, obojí lze zakoupit po dobu trvání výstavy v Písecké bráně. Otevřeno mimo pondělí od 10 do 18 hod.

Ruský velvyslanec Alexej Fedotov se jako jeden z uživatelů vystavených slavných staveb Prahy 6 zúčastnil vernisáže výstavy a křtu knihy. Na snímku je spolu s editorem knihy Petrem Urlichem.