Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Zdá se, že jazykový program Otevřený svět se ujal. Každý rok vyjede do zahraničí více školáků Prahy 6… A jak toho chcete dosáhnout? Zahraniční pobyt je určitě důležitý, ale sám o sobě nestačí… Praha 6 poprvé získala evropské peníze k realizaci projektu na svém území. Považujete to za úspěch?

Zdá se, že jazykový program Otevřený svět se ujal. Každý rok vyjede do zahraničí více školáků Prahy 6…
Na začátku jsme jazykové pobyty podporovali sami, nyní jsme získali silného partnera v Letišti Praha. Naší ambicí je, aby každý žák druhého stupně alespoň jednou mohl vyjet na zahraniční jazykový pobyt. Pokud totiž naše děti nenaučíme alespoň jeden cizí jazyk, daleko to nedotáhnou…

A jak toho chcete dosáhnout? Zahraniční pobyt je určitě důležitý, ale sám o sobě nestačí…
Mou prioritou je posílit kvalitu i objem výuky cizích jazyků. Začít se musí odmalička. V každé školce by proto měla být možnost výuky cizího jazyka, povinně vyučovat angličtinu navrhuji už od první třídy, a to několikrát týdně. Druhý jazyk by se měl studovat zhruba od šestého ročníku. Je dvacet let po revoluci a stále ještě úroveň jazykové výuky není dostatečná. I proto navrhuji také otevřít veřejnou debatu o možnosti vysílat vybrané filmy v televizi pro teenagery a děti v původním znění, bez dabingu. Vím, že to není populární, ale přiklady z řady zemí ukazují, jak skvěle to pomáhá.

Praha 6 poprvé získala evropské peníze k realizaci projektu na svém území. Považujete to za úspěch?
Úspěch to určitě je. Nebylo to nijak jednoduché a zabralo to mnoha lidem hodně času a energie.  Na druhou stranu si musíme uvědomit, že peníze, které poslouží k dalšími rozvoji areálu na Ladronce či rekonstrukci zahrad břevnovského kláštera, nedostáváme zadarmo. Pražské firmy i sami Pražané do Evropské unie již odvedli víc, než  kolik nyní získáváme. Proto výsledky dotačních programů hodnotím střízlivě. Nesmíme též zapomínat na to, jak celý systém funguje. Je dobré například vědět, že k podání žádosti si musíte najmout speciální firmu za stovky tisíc korun. Bez jejích služeb tou obrovskou byrokracií i nesrozumitelnou mluvou nemáte šanci proniknout. Nebo že máte povinnost propagovat EU... Zajímavé je i to, že zpracovaní celého projektu trvalo přesně polovinu času co jeho posuzování speciálními komisemi. Ale abych nebyl zbytečně kritický – ano, máme radost, dobrá věc se po-dařila: dostáváme zpět naše peníze a můžeme za ně realizovat skvělé projekty pro širokou veřejnost.