Boží muka zpátky na Břevnově

Nevzhledný nárožní sloupek v Břevnovské ulici se proměnil v kapličku. Podobnou, jaká stávala o ulici dále. Než ustoupila Patočkově ulici.

Zálibou Václava Jandáčka, břevnovského patriota, je historie památek a stavebních konstrukcí. Zjistil, že nedaleko Patočkovy ulice stávala boží muka. Ustoupit musela rozšíření Patočkovy ulice. Pan Jandáček nyní vrátil Břevnovu kousek jeho minulosti. Nechal na svém pozemku postavit podobnou kapličku.

Předlohou mu byl obrázek původní kapličky. „Boží muka byla zanesena ve starých mapách. Později se mi dostal do ruky akvarel, podle kterého jsme zjistili, jak vypadala a pokusili se o volnou rekonstrukci,“ říká Václav Jandáček. Kaplička je stejně jako původní orientována na východ a postavena je historickými metodami. „Je z plného zdiva, má vápennou omítku,“ vysvětluje. Stavbu kapličky, kterou postavil z vlastní iniciativy a z vlastních nákladů, podle vlastních slov označuje za výtrysk staromilství. „Na Břevnově jsem hodně prožil, jsem tu doma a myslím, že tak je to dobře,“ říká.

Václav Jandáček je vnukem průkopníka kinematografie a taktéž břevnovského patriota Josefa Jandáčka, který v Břevnově otevřel jeden z prvních biografů. A právě poblíž bývalého kina Radost, původně Jandáčkova podniku Ideál, nyní stojí nová kaplička.