Italské speciality nebudou

Dva roky slibovala výloha obchodu po bývalé prodejně obuvi v Eliášově ulici italské speciality. Na ty si však lidé mohou nechat zajít chuť. Nájemce prostor po dvou letech vrací zpět městské části a radnice jej znovu nabídne ve výběrovém řízení k pronájmu.

Podle místostarosty Václava Širla, který je odpovědný za správu obecního majetku, dostal nájemce výpověď z nájmu pro dluh na nájemném a předal prostory, které se v podstatě nezměnily, městské části. Proč se tak stalo? „Restaurační provoz se nepodařilo realizovat, protože došlo k průtahům při stavebním řízení. Proti stavebnímu povolení vydanému v červenci 2008 se odvolalo několik účastníků stavebního řízení,“ vysvětluje Ivana Kolářová z odboru správy obecního majetku. O odvolání pak rozhodoval magistrát a stavební povolení začalo platit vloni v listopadu. Vzhledem k administrativní cestě mezi magistrátem a úřadem Prahy 6 došlo k jeho předání fakticky až koncem prosince 2008. „Bohužel v době stavebního řízení došlo ke změnám ve společnosti nájemce, které vyústily předáním podílů původních jednatelů novým subjektům,“ vysvětluje Kolářová. Stručně řečeno, nájemce do té doby zkrachoval. Nájemci v prvních měsících, kdy mělo docházet ke stavebním úpravám, poskytla městská část krátkodobou slevu z nájemného 200 tisíc korun. Nyní dluží na nájemném 2 miliony 200 tisíc korun.

„Na uvolněný prostor o 393 metrech čtverečních bude vypsáno výběrové řízení na pronájem,“ vysvětluje místostarosta Širl. Prostor prodejny, který měl být rekolaudován na restauraci, se kvůli nerealizovanému projektu vrátí zpět k vymezení obchodu obuví.