Kino Ořechovka se opravuje, otevře snad za půl roku

Kino Ořechovka po prázdninové pauze zůstává zavřené. A bude ještě minimálně půl roku. Cedule na dveřích, že kino z důvodu rekonstrukce nehraje, vyvolává mezi lidmi různé spekulace.

„Už od září se nepromítá, kino se mění v nějaké skladiště, dokonce mi jeden pán z domu na Ořechovce říkal, že se tam plánuje vybudování velké herny nebo dokonce casina,“ píše do redakce Šestky paní Jana Zelenková. To vyvrací dosavadní provozovatelka kina a nájemce družstevních prostor objektu Zuzana Bönischová. „Prostor bude vždy kulturním zařízením, žádné casino neplánuji. Kino prochází nutnou rekonstrukcí – elektroinstalace neprošly revizí a připravují se další nutné úpravy jeviště a šaten pro účinkující,“ napsala v emailové odpovědi. Potvrdila také, že provoz kina i rekonstrukci přebírá nový provozovatel, společnost NAP production. Ta chce investovat do prostoru a nové podoby biografu několik miliónů korun a vytvořit z něj multifunkční prostor, umožňující například divadelní představení. „Prostory jsou zanedbané, potřebují vymalovat, vyčistit, udělat zvukovou izolaci,“ jmenuje Lubomír Procházka za NAP production chystané práce a doufá, že za půl roku sál bude sloužit kulturním účelům. Redakce oslovila též majitele objektu, který se do tisku odmítl vyjádřit. Z jeho reakce však bylo zjevné, že budoucnost kina nebude tak jasná, jak by se mohlo nyní zdát, a o prostory se dle jeho slov povedou soudy.

Biograf vždy podporovala radnice Prahy 6, jejíž snahou bylo tuto kulturní památku udržet v chodu. „Ze svého rozpočtu uvolnila městská část po jednom miliónu korun na dva festivaly Sbohem opono a Magické osmičky. Oba byly úspěšné a měly velký ohlas u veřejnosti,“ uvedla radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová. Na městskou část se obracejí lidé s dotazy na záchranu kina. „Můžeme kino pouze podporovat, úlohou městské části není provozovat kino,“ domnívá se radní Kejkrtová a dodává, že kino ani nesídlí v objektu městské části. Navíc provozovatelka Bönischová ani nový provozovatel však s radnicí v poslední době nekomunikují. „Proto jsme dotaci pro kino na Ořechovce nezahrnuli do svého rozpočtu na rok 2010,“ vysvětlila dále radní pro kulturu. 

Provozovatelku v její činnosti finančně podporovalo i hlavní město, které vloni schválilo grant ve výši 500 tisíc korun na celoroční provoz kina.

Ořechovka je poslední kino v Praze 6. „To už jsme na tom tak špatně, že nemůžeme mít v naší čtvrti jedno kino?“ ptá se paní Zelenková v dopise redakci. Sama Zuzana Bönischová však připustila, že i přes podporu radnice a snahy o zajímavý program o kino mezi lidmi velký zájem není.