Posvícenské veselí narušila nehoda

16. břevnovské posvícení mělo smůlu. Tradiční podzimní radovánky provázelo špatné počasí. V sobotu pořadatele zaměstnala nepříjemná nehoda na jedné z atrakcí.

Posvícení v okolí kláštera se v posledních letech stalo vyhledávanou říjnovou akcí a každým rokem trhalo návštěvní rekordy. „Vloni přišlo každý den kolem čtyřiceti tisíc lidí, letos to bylo kvůli nedělnímu dešti slabší,“ komentoval návštěvnost předseda spolku břevnovských živnostníků, který je pořadatelem posvícení. I tak u klášterních zdí nic nechybělo: „Základem každého posvícení je vždy jídlo a pití. Obojího bylo v Břevnově o víkendu dostatek,“ dodal Hudera. K břevnovskému posvícení už také neodmyslitelně patří stánky s pečenými kachnami, knedlíkem, zelím a husími játry. Dále stánky s bramboráky a bramborovými spirálkami. Hned vedle byl stánek s pečeným selátkem, klobásami a chleby se škvarkovou pomazánkou. Dále stánek se sudovým vínem, burčákem či gulášem nebo dršťkovou polévkou. Mezi lidmi se krájely posvícenské koláče. Pestrý program byl program na podiu volně přístupný všem, kteří přišli.



Neštěstí na visuté lavici
Sobotní veselení krátce po osmé hodině večer přerušila nehoda na atrakci zvané visutá lavice. Pravděpodobně kvůli uvolněné bezpečnostní tyči se na ní zranilo sedm teenagerů, kteří byli ihned ošetřeni a převezeni do nemocnice. Neštěstí neskončilo tragédií, pouze zlomeninami a lehčími zraněními. Ještě v sobotu v noci starosta Tomáš Chalupa nechal znovu důkladně prověřit, zda mají všechny atrakce na posvícení řádná povolení, revize, pojištění a jsou provozovány osobami, které splňují požadavky na způsobilost. Žádná pochybení však nezjistil. Vyjádřil politování nad nehodou a žádal o důkladné prošetření. „Převor Siostrzonek i já věříme, že všichni zranění budou bez následků a nic podobného se nebude opakovat,“ řekl Tomáš Chalupa.




Příčina neznámá
Případu se okamžitě ujala policie. Dosud se však nepodařilo přijít na to, kdo nebo co nehodu zavinilo. „Den před zahájením posvícení kontrolujeme technické průkazy a povolení k provozu všech atrakcí,“ řekl za organizátory Tomáš Hudera. Podle vyjádření soudního znalce nebyl na vině nehody ani technický stav atrakce. „Znalec nenašel závadu na atrakci. Příčina nehody není dosud známa, vše je v šetření policie,“ sdělil Hudera.  „Odpovědnost je na provozovateli atrakce. My budeme o šetření pouze informováni,“ dodal.

 
Na atrakci zvané visutá lavice bývá zábava. Tentokrát došlo na ní došlo ke zranění, lidé z ní vypadli. Ilustrační foto