Radnice Prahy 6 myslí na seniory, ti se bavili i sportovali

Každému je právě tolik let, na kolik se cítí. S tímto mottem připravila radnice Prahy 6 o víkendu 3. a 4. října pro dříve narozené občany aktivní program s názvem „Dny seniorů“. Příležitostí byl Mezinárodní den seniorů vyhlášený OSN na 1. října.

Bohatý program s volným vstupem využila tisícovka seniorů. „Těší nás, že hned při prvním ročníku této akce o ni byl tak velký zájem. To ukazuje, že senioři v Praze 6 jsou velmi aktivní a nevyhýbají se sportovním ani kulturním aktivitám,“ pochvaloval si starosta Tomáš Chalupa.

Velikým lákadlem Dnů seniorů bylo divadelní představení v Semaforu – Šlitr s námi (a zlý pryč). Po téměř osmdesáti volných vstupenkách se zaprášilo doslova během pár hodin. Trhákem byla i komentovaná prohlídka nově otevřené Národní technické knihovny. Prohlédnout si stavbu ve tvaru zaobleného kvádru, která pojme přes milion knih, mělo zájem více než sedmdesát seniorů. „Ačkoliv jsme byli v mnoha světových knihovnách, je tato budova opravdu výjimečná. Jsme nadšeni," uvedla jedna z účastnic prohlídky Stáňa Otčenášková. Během dvou prohlídek (vzhledem k počtu účastníků museli organizátoři jednu přidávat) se návštěvníci nechali okouzlit architekturou moderní budovy, ale i pobavit během navazujícího koncertu šansoniérky Evy Kriz v místní kavárně Technika. Nejznámější písně pařížské šansonové scény příjemně naladily více než stovku posluchačů, i starostu Tomáše Chalupu, který recitál zahájil.



Dřívější datum narození v občanském průkazu rozhodně neznamená, že by nebyl zájem o pohybové aktivity. Až překvapením se stala účast na vycházce v Divoké Šárce společně s instruktorkou nordic walkingu Lucií Fričovou, které se zúčastnilo přes osmdesát seniorů. Ti si navíc mohli změřit puls, tlak, hladinu tuku v těle i kostní denzitu. Toto měření není běžné, proto byl o ně zájem dalece převyšující možnosti pořadatelů.

Dny seniorů se konaly po oba dva dny i v Písecké bráně. Návštěvníci ocenili výstavu Slavné stavby Prahy 6 s výkladem autora, vyslechli přednášku akademického sochaře Andreje Šumbery na téma Korunovační klenoty a poseděli u nedělní kávy společně s herečkou, výtvarnicí a spisovatelkou Ivou Hüttnerovou, která představila svou novou knihu Za domácím štěstím, a především si s účastníky vesele popovídala o tom, co přináší život. „Beseda s paní Ivou byla užasná - je to obdivuhodná žena. Fandím jí a přeji, aby našla místečko pro svou sbírku krásných věcí – třeba v Praze 6," ocenila dopolední posezení v Písecké bráně Lada Straková.

Dny seniorů zakončil recitál Pavlíny Filipovské, kterému předcházelo věnování dárkových šeků na zakoupení tří speciálních křesel s polohovatelným opěradlem léčebně dlouhodobě nemocných zřizované Městskou částí Praha 6 v Chittussiho ulici. Dvě z těchto křesel věnovala společnost Kooperativa Vienna Insurance Group a třetí společnost MVP agency, jež organizačně zajistila Dny seniorů. Šeky převzal ředitel léčebny Jiří Malý.


Návštěvníky Dne seniorů provedl výstavou v galerii v Pélleově vile sám autor obrazů Jiří Anderle.


Mezi seniory je velmi oblíbenou fyzickou aktivitou nordic walking, chůze se speciálními holemi. V Divoké Šárce se jich sešla necelá stovka.