Sedmihlásek dává radost již 35 let

Dětský pěvecký sbor Sedmihlásek vznikl jako běžný školní kroužek na ZŠ Červený vrch a zpíval písničky v jednoduchých úpravách hlavně pro radost sobě. Za několik let se z něj vyklubal krásný ptáček a letos oslaví již 35 let působení.

Do povědomí posluchačů, a to v celé republice, se dostal po roce 1989, kdy si jej vybrali ke spolupráci pánové Uhlíř a Svěrák. S nimi sbor nazpíval téměř 200 jejich písní a začal také vystupovat v televizi. Sbor se však nespecializuje jen na písničky těchto autorů, ale má široký repertoár hudby vážné, populární i lidové. Rád přijímá i pozvání do katedrály svatého Víta, kde měl příležitost zpívat Českou mši vánoční J. J. Ryby.

Sedmihlásek znají posluchači v celé republice i v zahraničí, a to na různých kontinentech. Zpíval v 17 zemích Evropy, v Asii, v Severní Americe. Před několika dny se vrátil z velmi úspěšného turné v Kanadě. Stejně jako jinde v zahraničí posluchači dávali své nadšení velmi spontánně najevo. „Koncertovali jsme v Ottawě, Oakville a v Torontu, kde pořídila záznam i místní televize. Velice nás potěšil tamní sponzorský dar, který byl věnován na výlet k Niagarským vodopádům a do indiánské rezervace Crawford Lake,“ říká sbormistryně Hana Homérová.

Sbor má více než sto členů, kteří zpívají ve třech odděleních, nejmladší Cvrčkové mohou začít již od pěti let, seznamují se formou hry se zpíváním a hudbou vůbec. Oddělení Kukačky se již připravuje na koncertní vystupování, které v plném rozsahu realizuje hlavní sbor Sedmihlásek. Ten účinkuje jak samostatně, tak jako častý host umělců, orchestrů a osobností. Každý rok před Vánoci je zván k živému natáčení rozhlasového pořadu s big bandem Českého rozhlasu. Se stejným zanícením jako jsou megaakce typu Hvězdy nad Vltavou, Vstup do EU, Atlet roku a další, zpívá i na komorních akcích např. pro seniory.


Od založení sbor působí pod vedením Hany a Víta Homérových. 35. narozeniny si sbor připomene koncertem 13. 11. v Městské knihovně Praha 1 od 18 hodin.