Špagety ve školní jídelně servíroval známý kuchař

Školní jídelna v základní škole Bílá obstála i před profesionálním kuchařem. Do kuchyně se zašel podívat Zdeněk Pohlreich i s kamerou televizního pořadu Ano, šéfe.

„Jsem překvapený. Jídlo je tu na úrovni. Všechno čisté, jak má být,“ pochvaloval si kuchař. Ocenil domácí stravu. „Minimálně se používají ty komerční prefabrikované potraviny. Jsou tu lidé na svém místě,“ zhodnotil Zdeněk Pohlreich stav kuchyně a jejích sedmi kuchařek poté, co ochutnal z nabídky dvou jídel a polévky.

Ostrá slova si pro tentokrát ušetřil, ale ze svého drsného humoru neslevil. „V rámci částky, která je k dispozici, je to v pořádku. Ale dvacet šest korun, to je jedno euro nebo řekněme plechovka kočičího žrádla, to je hrozně málo, ne?“ porovnává Pohlreich částku, kterou rodiče platí za jeden oběd. Zhruba stejnou částku doplácí stát.

I tak si kuchař myslí, že by jídla mohla být modernější a mít lepší chuť. „Vždyť si vychováváme naše budoucí zákazníky. A jídlo je součástí života, mělo by umět zlepšit náladu,“ říká známý kuchař s tím, že kdyby byla chuť a trocha víc peněz, daly by se i ve školních jídelnách dělat kouzla. „Za lepší jídlo by lidé měli umět dát víc peněz a věřím, že i rodiče by to také udělali.“

Společně s kuchařkami připravil pro děti ve dvou dnech květákovou polévku, špagety, saláty, rybu. Špagety, které sám vydával, šly na odbyt. „Chtěla bych, aby pan Pohlreich naučil naše kuchařky dobrá bezmasá jídla, jako jsou zeleninové a těstovinové saláty,“ slibovala si od natáčení ředitelka školy Maja Bihelerová. „Věděl, že se musí vejít do rozpočtu a lehce se držel za hlavu,“ řekla s úsměvem kuchařka Alena Olmrová, která ví, jak je těžké připravit denně pro stovky dětí dobré jídlo za tak malou sumu.
Zdeněk Pohlreich se zúčastnil i školního kurzu vaření, který probíhá v angličtině. Společně s lektorkou a dětmi si přichystali pizzu.
Díl ze školní jídelny vysílá 24. listopadu TV Prima.


Kuchař Zdeněk Pohlreich dohlížel na vaření obědů ve školní jídelně ZŠ Bílá.