Trhliny s Blankou nesouvisí

Trhliny ve zdi činžovního domu ve Václavkově ulici v Dejvicích vyděsily v polovině října jeho obyvatele. Za asistence přivolaných hasičů lidé dům na dvě hodiny opustili. Městský statik Petr Macháně  změřil, zda se praskliny nezvětšují, a když shledal, že objektu nehrozí vážné nebezpečí, lidé se mohli vrátit.

Podle statika Petra Macháně, který na místě posuzoval možné nebezpečí, nesouvisí trhliny s výstavbou nedalekého tunelového komplexu Blanka. Toho se lidé obávali. Proč trhliny vznikly, zatím odborníci nevědí. Jednou z možných variant je porucha kanalizace. „Došlo k poklesu schodišťové nosné zdi, která nese i část stropu. Pravděpodobně vlivem narušení svodu dešťové vody," upřesnil Macháně. Vyloučil, že by za pokles mohla blízká stavba městského okruhu. Ta je podle něj v dostatečné vzdálenosti. Trhliny se navíc objevily na zadní straně domu, která je vzdálenější od stavby tunelového komplexu.

„Blanka se razí několik stovek metrů od Václavkovy ulice. Odděluje ji nádraží a kolejiště, takže praskliny v domě spolu nesouvisí. Máme podle zákona vyznačeno pásmo, kde by k menším poklesům půdy mohlo dojít, ale Václavkova ulice už v něm není. Ražba je navíc v Bubenči realizována z povrchu, takže spojitost je silně nepravděpodobná,“ uvedl mluvčí Metrostavu František Polák s tím, že žádné problémy u domů spojené s ražbou dosud nikde nezaregistrovali.

Stavební úřad Prahy 6 nařídil vlastníkovi domu okamžité zabezpečovací práce. Na trhliny pak umístil pásky, podle kterých se zjistí, zda se trhliny nezvětšují.